Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.01.2008. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Прихильники «Київського патріархату» намагалися захопити храм

19 січня на свято Хрещення Господнього неприємна подія сталася у смт. Головно Любомльського району. Прихильники «Київського патріархату» намагалися захопити Свято-Троїцький храм.
Колишній настоятель Свято-Троїцького храму протоієрей Святослав Нюня, зрадивши Церкву перейшов у так званий Київський патріархат і з невеликою групою своїх прибічників зважився силоміць захопити древній храм.
Зародився цей конфлікт кілька років тому, а причиною його є особа колишнього настоятеля Свято-Троїцького храму протоієрея Святослава Нюні.
На ім’я керуючого Володимир-Волинською єпархією систематично надходили скарги прихожан. Вони обурювалися поведінкою священика, його моральними якостями, а особливо його пристрастю до грошей. За роки служби о. Святослава древній храм прийшов у жалюгідний стан. Роками не робилося ніякого ремонту, заросло церковне подвір’я, протікав дах. І це при тому, що парафіяни постійно щедро жертвували на храм, але куди дівалися гроші ніхто не знав. Слід відзначити, що подібні скарги надходили і протягом минулих років.
Архієреєм було створено комісію, яка на місці перевірила вказані факти і констатувала справедливість обвинувачень на адресу священика.
На основі висновків даної комісії керуючий Володимир-Волинською єпархією, тоді ще архієпископ Симеон, 21 листопада 2006 року ухвалив рішення звільнити Святослава Нюню від обов’язків настоятеля Свято-Троїцького храму смт. Головно і назначити його другим священиком того ж храму. Настоятелем церкви було призначено молодого, активного пастиря – ігумена Саву (Мякоту). Відразу після його призначення у храмі закипіла робота: розпочато внутрішній ремонт, замінено вікна, проведено опалення. Активізувалося літургічне і духовне життя парафії.
Втім, замість того, щоб смиритися з рішенням церковної влади і достойно вести пастирську діяльність Святослав почав ставити палки у колеса о. Саві. Намовляв прихожан проти нового пастиря, розповсюджував плітки, зводив наклепи.
Через це владика Никодим, своїм рішенням у жовтні 2007 року звільнив Святослава Нюню від обов’язків другого священика Свято-Троїцького храму смт. Головно і призначив настоятелем Пантелеймонівського храму с. Гуменці Любомльського району, даючи таким чином йому можливість виправитися і показати плоди своєї праці на новій парафії.
Тоді відкрилося ще одне діяння Святослава Нюні – будучи настоятелем він таємно від прихожан приватизував парафіяльний будинок, привласнивши таким чином церковну власність. Святослав Нюня будь-що хотів повернутися настоятелем у Головно і продовжувати грабувати парафію. У листопаді минулого року дружина о. Святослава Тамара Нюня прибула на чергове засідання Єпархіальної ради, де вчинила істерику, погрожуючи, у разі якщо їх не повернуть у Головно покінчити життя самогубством. Але на цьому вона не зупинилася.
13 грудня минулого року єпископ Никодим прибув для звершення богослужіння у Георгіївський храм м. Любомля. На церковному подвір’ї його зустріла група людей на чолі з Тамарою Нюня. Вони кричали, лаялися, ображали, погрожували архієрею, вимагаючи повернути Святослава Нюню настоятелем у Головно. Ці люди намагалися вчинити фізичну розправу і тільки прихожани Георгіївської церкви перешкодили цій шайці побити владику.
Після цього інциденту архіпастир своїм рішенням відлучив Тамару Нюню та інших учасників безчинства від Святого Причастя і закликав до покаяння та виправлення, а Святослава Нюню почислив за штат Володимир-Волинської єпархії з правом переходу у іншу єпархію.
Втім архіпастирське напучення і його разу не мало результату. У серці Святослава Нюні зародилася думка зрадити Святе Православ’я. Подібно до Іуди Іскаріота Святослав плекав у своєму серці план зради – готував документи на реєстрацію у Головно парафії «Київського патріархату».
19 січня, коли увесь світ святкує Хрещення Господнє, Святослав Нюня з групою своїх прихильників (близько 15 чоловік) намагався силоміць увірватися і захопити Свято-Троїцьку церкву, заявляючи, що він, нібито, є тут настоятелем. На підтвердження своїх слів він демонстрував указ розкольницького «єпископа» Михаїла. Ці новітні розкольники вчинили у храмі бійку і перешкодили громаді на чолі з настоятелем звершити Божественну Літургію
Але, на щастя, парафія не підтримала пройдисвіта, православні відстояли древній храм.
У неділю 20 січня у Головно прибув єпископ Никодим та секретар єпархіального управління прот. Володимир Лисий. Владика очолив Божественну Літургію у Свято-Троїцькому храмі, після якої звернувся до парафіян зі словами пастирської настанови. Владика розповів про Церкву, Її єдність, святість, кафоличність і апостоличність і про те яким важким є гріх розколу, який за словами древніх Отців не змивається навіть мученицькою кров’ю. Єпископ оголосив присутнім указ про позбавлення Святослава Нюні священицького сану і закликав християн не піддаватися агітації розстриг і христопродавців, берегти свою віру і неухильно дотримуватися істин і канонів Святого Православ’я.
Диякон Віктор Мартиненко

Прес-служба Володимир-Волинської єпархії