Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.01.2008. КИЇВ. Проведено прес- конференцію в зв’язку із захворюванням тварин господарства Києво-Печерської Лаври

Господарство Києво-Печерського монастиря знаходиться в селі Вороньків Бориспільського району Київської області (30км від столиці). Засноване у 2001 році, котре розпочинало діяльність з однієї корови. З часом народний депутат Тетяна Засуха подарувала господарству 100 племінних голів худоби і поступово скот закуплено у Вінницьких, Волинських, Дніпропетровських племінних господарствах. На літній період 2007 року господарство нараховувало 1500 голів.
На сьогоднішній день весь елітний скот заражений і вивезений на м’ясокомбінат. Збитки господарства величезні, обчислюються сотнями тон втраченого м’яса і молока.
На думку намісника Києво-Печерської Лаври архієпископа Павла, те, що сталося в господарстві, не є випадковістю. Весною 2007 року у мешканців села Вороньків виманювали земельні акти, які Лавра їм подарувала, взявши на себе юридичне оформлення приватизації цих земель. Священство Києво-Печерської Лаври благало людей не продавати землю шарлатанам, але, в результаті, поплатилося господарством. Боротьба за землі біля Києва набирає нових обертів.
У прес-конференції брали участь :
§ Намісник Києво-Печерської Лаври Архієпископ Павел;
§ Доктор біологічних наук, мікробіолог, завідуючий лабораторією вивчення туберкульозу – Власенко В.В.;
§ Доктор ветеринарних наук, професор, член-кореспондент УАН, заслужений діяч науки і техніки України – Мандигра М.С.;
§ Кандидат ветеринарних наук, доцент кафедри мікробіології Вінницького державного аграрного університету – Гаврилюк М.Д.;
§ Голова господарства – Коваленко О.Є.;
§ Обласний ветеринарний лікар Київської області, начальник Управління ветеринарної медицини Київської області – Ляпунов М.В.

Джерело зараження племінного скота господарства Києво-Печерської Лаври поки що не встановлене. Якщо загинуть корови – годувальниці господарства – занепаде господарство. Наслідком цього стане безробіття селян, які впродовж багатьох років трудяться у господарстві. Але найголовніше те, що без допомоги залишаться чисельні дитячі будинки, місцеві дитячі садочки, літні та самотні люди, яких Києво-Печерська Лавра опікує, забезпечуючи м’ясом та молочною продукцією, адже допомога ближнім та нужденним є одним з найголовніших обов’язків братії монастиря.
Прес-конференція, екстрено проведенна Києво-Печерською Лаврою вияснила, що захворювання тварин на лейкоз і туберкульоз не є поодиноким випадком у лаврському господарстві, а являє собою загальнодержавну проблему, яка потребує системного вирішення. Доводи науковців, при дискусії зведено до єдиного питання – чи варто використовувати препарат «Туберкулін» для діагностики інфікування тварин туберкульозом. Львівським медичним інститутом санітарії та епідеміології встановлено, що використання інфікованого «Туберкуліну» пов’язане з додатковим інфікуванням тварин, що було підтверджено біологічними дослідженнями, в результаті яких було виявлено наявність збудника туберкульозу у молоці та м’ясі тварин. Випадок з лаврським господарством насторожує, відомо, що розповсюдження туберкульозу має поступовий характер і тварини хворіють протягом певного часу, а в лаврському господарстві зафіксоване одночасне зараження великої кількості тварин. Так ветеринарна служба виявила 141 тварину, заражену туберкульозом, а коли було проведено забій, із 141 тварини патологічні зміни було виявлено лише у 117 голів. Цих даних вистачає, щоб, спираючись на біологічні дослідження, стверджувати, що поголовне зараження скота та загибель молодняка не можуть носити природній характер. За цією бідою, напевно, стоять інтереси безпринципних та безжалісних людей.
Архієпископ Павел поставив високоповажним науковцям питання: яка подальша доля тварин? Адже для намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, який з самого початку цієї богоугодної справи вкладає всі сили у розвиток лаврського господарства, це питання вкрай важливе. Доктор ветеринарних наук, професор, член-кореспондент УАН, заслужений діяч науки і техніки України Мандигра М.С., зокрема, наголосив, що людям, які одночасно з молитовним подвигом займаються ще й розвитком тваринництва, треба вклонитися і від щирого серця подякувати. Владика Павел підкреслив, що до тварин необхідно проявляти гуманність, тому корови, які ось-ось мають отелитися, згідно міжнародного законодавства, забою не підлягають. У разі порушень і тиску з боку зацікавлених у занепаді і ліквідації лаврського господарства осіб намісник монастиря архієпископ Павел звертатиметься до міжнародних інстанцій.
За ситуації, що склалася прес-конференція дала більше запитань, ніж відповідей. Зрозуміло, що ця серйозна проблема має вирішуватися з урахуванням усіх сукупних факторів, які були виявлені під час прес-конференції. Про шляхи вирішення проблеми і подальшу долю тварин лаврського господарства поки що говорити зарано. Доцільним було б, якби до цієї надзвичайної ситуації, що склалася в селі Вороньків, було привернуто увагу громадськості і всіх тих, хто не байдужий і здатний допомогти ділом і словом.