Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

27.12.2007. ЛУЦЬК. Відбулася нарада керівників духовно-просвітницьких відділів благочинь єпархії

Під час зборів підвели підсумки роботи за минулий рік. Зокрема, було зауважено, що за літній період поточного року провели шість заходів дитячого дозвілля: організували п’ять оздоровчих дитячих таборів, одну дитячо-юнацьку конференцію «Православ’я і молодь Волині» у два заїзди, три зустрічі учасників дитячо-юнацької конференції на базі монастирів єпархії, одне піше паломництво до Хресто-Воздвиженського чоловічого монастиря села Старий Чарторийськ Маневицького району, пізнавально-просвітницький захід «Літо радості», який показали у восьми благочиннях єпархії, одну паломницьку поїздку дітей до Свято-Успенської Почаївської Лаври.
У вітальному слові голова відділу у справах молоді протоієрей Петро Базюк зауважив, що духовна праця з молоддю на Волині дає свої хороші плоди. У свою чергу, голова відділу катехізації та просвітницької роботи при Волинській єпархії протоієрей Сергій Ющик додав, що роботу розпочато і слід надалі працювати в такому руслі, щоб у майбутньому молоді люди принесли користь Українській Православній Церкві. Керівники відділів благочинь доповіли про виконану роботу на місцях.
Після цього учасники засідання прийняли рішення щодо заходів, які плануються на 2008 році. Зокрема, буде проведено православний дитячо-юнацький пісенний фестиваль «Слава в вишніх Богу». У фестивалі зможуть взяти участь хорові колективи недільних, загальноосвітніх та музичних шкіл Волинської області. Вікова категорія учасників — діти 6-18 років. Фестиваль буде проходити 1 червня, у міжнародний день захисту дитини у Свято-Троїцькому жіночому монастирі села Старосілля Маневицького району. Конкурс покликаний сприяти органічному відродженню національних традицій духовного співу.
Протягом Різдвяних свят у кожному благочинні буде організовано Різдвяний святвечір «Христос рождається». Визначення місця і часу проведення заходу залишається за настоятелем та головами духовно-просвітницьких відділів благочинь. Організацію доручено головам духовно-просвітницьких центрів благочинь та їхнім помічникам.
Святвечір покликаний сприяти збереженню, відродженню та продовженню народних традицій Різдвяних піснеспівів; через колядки та Різдвяні вертепи розкрити зміст свята Різдва Христового; сприяти вихованню в підростаючого покоління почуття християнської любові, благоговійності, поваги до духовного надбання нашого православного народу.
На святвечір запросять колективи недільних шкіл приходів благочиння, учнів загальноосвітніх та музичних шкіл району. Вікова категорія учасників — діти до 18 років. Святвечір відбуватиметься за вибором: у місцевому будинку культури, в актовому залі школи, іншому відповідному місці.
З метою консолідації роботи молодіжних осередків у парафіях, відділ молоді передбачає проведення спільних Пасхальних святкувань.
Визначення місця і часу проведення залишається за отцем благочинним та головою духовно-просвітницького відділу єпархії.
Організація заходу доручається голові духовно-просвітницького центру благочиння та його помічникам.
У цьому році за благословенням митрополита Нифонта відбудуться змагання юних екзегетів. Проведення цього заходу планується у три етапи. Перший етап проходить у парафіях, які подали заявки для участі, в період з січня 2008 року; другий етап проходить на рівні благочиння в період з лютого по березень 2008 року. Місце та час проведення другого етапу визначається благочинним і головою духовно-просвітницького відділу єпархії; третій загально-єпархіальний етап проходитиме у Луцьку після Пасхи.
Мета заходу — пошук, виховання, навчання і формування творчо обдарованої особистості, підвищення релігійно-просвітницької активності молоді, закріплення православного віровчення серед учнів.
Переможці першого етапу мають право представляти свою недільну школу у другому етапі. Переможці другого етапу нагороджуються грамотами та дипломами благочинницького духовно-просвітницького відділу. Учасники третього етапу нагороджуються подарунками та почесними грамотами керуючого Волинською єпархією. Команда-призер нагороджується подячним листом та отримує для своєї приходської недільної школи безкоштовну поїздку до Свято-Успенської Почаївської Лаври.
Засідання закінчилося подячною молитвою.
Прес-служба Волинської єпархії УПЦ