Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.12.2007. КИЇВ. Свята Успенська Києво-Печерська Лавра проводить прес-конференцію «створення тривимірної моделі лаврських печер стає реальністю»

Протягом 2006 – 2007 рр., на замовлення намісника Святої Успенської Києво-Печерської Лаври архієпископа Вишгородського Павла (Лебідь), ДП «Укргеодезмарк» ВАТ «Київметробуд» виконало лазерне сканування комплексу Дальніх, Ближніх та Варязьких печер Києво-Печерської Лаври.
До цього часу не існувало зображень лабіринтів печер у точному масштабі з використанням приладів для орієнтування під землею. Через відсутність точної моделі лабіринту лаврських печер в процесі ліквідації надзвичайної ситуації, що сталася в 2005 році у зв’язку з обвалом в лабіринтах Ближніх печер, виникли конкретні проблеми. Архітектурні виміри, які були виконані в 1974 р. й 2006 р., на жаль, не давали можливості прив’язати підземний хід до надземної ділянки на поверхні.
Вперше в Україні Свята Успенська Києво-Печерська Лавра здійснила лазерне сканування лаврських печер, і сьогодні стає реальною можливість створення їх тривимірної моделі (3D ГІС).
Дані, отримані в результаті лазерного сканування, є унікальним матеріалом, який допоможе зберегти історико-культурну спадщину й послужить основою для створення всеохоплюючої тривимірної цифрової моделі комплексу печер.
Власними силами фахівців монастиря було зроблено багато фотознімків ходів Дальніх та Варязьких печер. Цифрові фотографії будуть накладені на математичну об’ємну модель, що зробить можливою фіксацію не тільки геометричних розмірів, а й внутрішнього вигляду кожного куточка печерних ходів. Виконана робота є досконалою картографією, на якій можна буде в режимі реального часу фіксувати щонайменші зміни, нові знахідки, чи, не дай Боже, руйнації аварійних ділянок.
На цю об’ємну модель можна додатково наносити інформацію про стан вологості повітря, стін, підлоги та стелі печерних ходів, яку вже сьогодні отримують з комплексу спостереження, встановленого фахівцями Інституту геології Академії наук України.
Крім того, лабіринти печер будуть зорієнтовані відносно оточуючої забудови та прокладених в ґрунті інженерних водоносійних мереж (питної води, каналізації, опалення), електромереж, водовідвідних штолень та інших споруд.
Ця робота є суттєвою і в своєму роді унікальною базою, стартовою платформою для нашарування даних в залежності від нагальних потреб наукових досліджень, проведення проектних робіт, виконання протиаварійних робіт, розчистки завалених печерних ходів.

У прес-конференції братимуть участь:
• Високопреосвященніший Павло, архієпископ Вишгородський – намісник Святої Успенської Києво-Печерської Лаври.
• Білоус Микола Васильович – директор ДП «УКРГЕОДЕЗМАРК» ВАТ «КИЇВМЕТРОБУД».
• Ковтун Валентин Якович — керівник ДОР, головний маркшейдер.

Орієнтовний регламент заходу:
10:45 – 11:00 – Акредитація журналістів на вході до актового залу Києво-Печерської Лаври (45 корпус);
11:00 – 12:00 – Прес-конференція;
12:00 – Фуршет.

За додатковою інформацією та з питань акредитації звертайтеся:
Іврова Ангеліна, PR-менеджер Києво-Печерської Лаври
255-11-19; моб. 8(063)229-76-98; e-mail: orgviddil.lavra@mail.ru

Захід відбудеться 18 грудня 11.00
за адресою: м. Київ, вул. Січневого повстання, 25, корпус 45.
Початок акредитації о 10:45