Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.12.2007. КІРОВОГРАД. Відбувся семінар-практикум для вчителів християнської етики

«Формування в учнів потреби саморозвитку та самовдосконалення шляхом виховання духовності на уроках християнської етики» — під такою назвою 28 листопада відбувся одноденний семінар-практикум для тридцяти вчителів етики шкіл Кіровоградського району.
Як зазначила методист відділу освіти Кіровоградської районної державної адміністрації Людмила Кірішко, метою цього заходу є виховання моральних цінностей і життєвих орієнтирів особистості, а також культури її поведінки на засадах загальнолюдських цінностей та історичних надбань українського народу.
Гаслом семінару педагоги обрали слова святого Іова Почаївського: «Людина сильна своїм внутрішнім життям і тому істинна сила людини — в її духовності, а справжня її краса — в її душевності. Бо духовність спрямовує на здійснення праведних справ, а душевність дає світлість думки і чистоту слова».
Програма семінару була насиченою і цікавою. Розпочався він лекцієюстаршого наукового співробітника, заступника директора музею Кароля Шимановського Олени Класової під назвою «Нести духовність в дитячі душі», з якої слухачі дізналися про православне виховання дітей на Кіровоградщина у дореволюційний період.
Про християнський світогляд в питанні розвитку духовності підростаючого покоління розповів семінаристам отець Сергій Ткаченко, священик Спасо-Преображенського собору, завуч недільної школи імені святих Кирила та Мефодія.
Під час бесіди у слухачів виникало багато запитань, на які вони одержували вичерпні відповіді. Завідувач кафедрою філософії та політології Кіровоградської філії юридичного інституту Харківського Національного університету внутрішніх справ, кандидат філософських наук О.Рубан присвятив доповідь вихованню духовності, саморозвитку та самовдосконаленню учнів на уроках етики.
Досвідом своєї роботи у викладанні курсу «Християнська етика» поділилися з колегами викладачі Бережинської, Ганнинської та Оситняжської загальноосвітніх шкіл. Ліліана Шупікова з захопленням розповідала про свою методику викладання у початкових класах, про формування в учнів морально-етичних норм на уроках етики, про проблеми, з які виникають в роботі.
«Наше суспільство знаходиться в глибокій духовно-моральній кризі, та попри всі негаразди я намагаюсь переконати своїх першокласників, що людина приходить в цей світ для добрих справ, що ми повинні гідно продовжувати традиції наших пращурів бути порядними, щирими і благородними, чутливими і милосердними до всіх оточуючих. На яскравих життєвих прикладах ми даємо характеристику вчинкам, щоб діти чітко розуміли — це добре, а це — погано», — зазначила педагог.
Теоретична частина закінчилася спільним обговоренням проблеми поліпшення викладання дисциплін морально-духовного спрямування.
Друга частина семінару розпочалася відвіданням Свято-Єлисаветинського чоловічого монастиря, де педагоги мали бесіду з його насельниками, з’ясовували важливі для себе питання духовного життя. В монастирі їх, як і всіх паломників, пригостили смачним обідом і побажали Божої допомоги у справі виховання молодого покоління.
Закінчився семінарський день відвіданням православних храмів Кіровограда, де учасники заходу молились за себе та своїх близьких.
Семінар-практикум пройшов за безпосередньою участю товариства «Православна просвіта». Саме ця організація надала приміщення для занять та автобус для поїздок містом. За доброю традицією від «просвітян» Антоніна Павловська подарувала семінаристам добірки часописів «Благовіст», «Наш Православний дім» та DVD диски «Православний відеокалендар» і «Тарас Шевченко. Поет. Художник».
Ангеліна Несен