Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.12.2007. ГЛУХОВ. Пройшов фестиваль духовної музики «Глинські дзвони»

В місті Глухові з благословення намісника Глинськиї пустині єпископа Васильківського Луки пройшов фестиваль хорового співу «Глинські дзвони». Цей фестиваль проводиться вже вдруге, але на відміну від минулорічного, вже має статус «обласного».
Окрім місцевих хорів та колективів, що прибули з різних міст Сумської області на фестиваль приїхали хори з Алчевська, Коломиї, Луганської та Івано-Франківської області, студентські хори Київських духовних шкіл та Національного педагогічного університету імені Драгоманова.
Відкриття та перша частина фестивалю проходили в приміщенні Глухівського краєзнавчого музею. Архієрейський хор Глинської пустині проспівав «Царю Небесний», а почесні гості звернулись до учасників зі словами привітання. Під час відкриття було підписано договір про співробітництво між монастирем «Глинська пустинь» та Глухівською міською владою. Завершилася церемонія відкриття піснею Миколи Лисенка «Боже Великий Єдиний» у виконанні всіх дванадцяти хорів-учасників фестивалю під загальним диригентством художнього керівника Народної академічної капели Сумського державного педагогічного університету, заслуженого діяча мистецтв України Івана Заболотного.
Друга частина фестивалю, яка проходила в Міському палаці культури, розпочалась з покладання квітів до пам’ятника відомим церковним композиторам Дмитру Бортнянському та Максиму Березовському. До речі, за умовами фестивалю, у програмі кожного хору мав бути твір, написаний одним із цих видатних глухівчан. Особливо глядачам сподобалися виступи Хору Регентського відділу Інституту мистецтв Національного педагогічного університету ім. Драгоманова під керівництвом протодиякона Димитрія Болгарського. Ще з минулорічного фестивалю цей колектив запам’ятався глухівчанам та гостям фестивалю своїми оригінальними виконанням стародавніх римських, візантійських та давньоруських наспівів.
Звертаючись до присутніх після закінчення концертної частини, владика Лука зауважив: «Я вдячний Богу за те, що між світською та духовною владою в нашому місті існує симфонія, необхідна для життя. Коли в наших серцях існує гармонія тілесного та духовного — серце радіє, а якщо така гармонія існує між світською і духовною владою, то благодать Божаперебуває на нашій землі. Ще раз сердечно дякую учасникам за те, що вони знайшли час і можливість приїхати на фестиваль. Я вдячний глядачам, які, не зважаючи на те, що концерт проходив в середині дня, залишили свої справи та прийшли послухати твори духовної музики. Хористи підтвердять, як добре виступати, коли зал повний і як важко, коли в залі немає слухачів. Сьогодні вони всі виступали для нас від щирого серця для того, щоб ми ще і ще раз разом прославляли Христа-Життєдавця у вік віку».
«Виступи, які ми почули сьогодні, — зазначила міський голова Глухова Олена Мельник, — дають нам надію, що завдяки такій музиці, такому хоровому співу, все буде спокійніше, добріше в нашому місті і, відповідно, в державі. Я дякую всім керівникам, колективам, які приїхали до нашого міста. Дякую владиці Луці за те, що в минулому році саме за його ініціативи було започатковано фестиваль «Глинські дзвони». Цього року фестиваль би не відбувся без підтримки управління культури Сумської облдержадміністрації і ми ще раз доводимо: якщо ми разом, світська влада і духовна влада, тоді нам вдаються такі гарні заходи».
Всіх учасники фестивалю «Глинські дзвони» за активну участь у фестивалі, високу виконавську майстерність та вагомий внесок у розвиток та популяризацію духовної музики було нагороджено дипломом фестивалю, Подякою міського голови та обласного управління культури, а також сувенірами.
Окрім фестивальної програми учасникам було запропоновано культурну програму з екскурсією старовинним Глуховом, а для гостей з інших регіонів, які ночували в монастирському готелі, поїздка стала ще й паломництвом.
Павло Сердюк