Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

31.10.2007. КИЇВ. Клірик УПЦ взяв участь в круглому столі «Забезпечення свободи вибору освіти в Україні»

Круглий стіл був організованим Міністерством освіти і науки України, Державним комітетом України у справах національностей і релігій, Центром релігійної інформації і свободи Української асоціації релігієзнавців, Міжнародною асоціацією християнських шкіл, Українським відділенням «Центру просвітницьких програм», Греко-Католицькою церквою та Фундацією «Socires» Всеукраїнського фонду «Соборність».
До учасників круглого столу приєдналися представники українських Церков: УПЦ КП, УЛЦ та інших релігійних організацій. За благословенням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира в засіданні прийняв участь ігумен Лонгін (Чернуха).
Українських політиків репрезентував депутат Верховної Ради Володимир Марущенко, представники органів виконавчої влади.
Представник Державного комітету України у справах національностей і релігій Володимир Бойчук проінформував про статистику органів церковної освіти та її динаміку. В свою чергу представники церков повідомили про їхнє бачення організацій шляхів вирішення проблеми заснування шкіл. Всі були одностайні в тому, що фінансово церквам надзвичайно важко самостійно, навіть із допомогою батьків учнів, утримувати навчальні заклади. Потрібна допомога держави.
Депутат Верховної Ради Володимир Марущенко зазначив, що церкви мають можливість заснувати навчальні загальноосвітні заклади, але механізм відсутній. Студенти, які навчаються в церковних закладах дискриміновані. Їх дипломи не визнають у державі, їм не надають проїзні квитки, заочників не відпускають на сесії, а їх батьки також є дискримінованими – вони платять податки на державну освіту, а потім ще раз за навчання власних дітей. Ці проблеми потрібно вирішувати у Верховній Раді. На думку депутата потрібно інформувати голів фракцій ВР про позиції церков із цих питань, сформувати робочу групу із депутатів для зняття проблем дискримінації.
Неодноразово дискусія переходила до проблем викладання християнської етики. Позитивним досвідом 104-ох київських шкіл поділилася начальник головного управління освіти і науки КМДА Лілія Гриневич.
РІСУ