Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.10.2007. ПОЛТАВА. Відбулось перепоховання бійця Червоної Армії загинувшого при визволенні Талліна

На День визволення України від фашистських загарбників в Полтаві, на Алеї Слави, біля Вічного Вогню, з високими почестями було перепоховане тіло українського воїна Степана Хапікало, який загинув при звільненні Таллінна від гітлерівських окупантів в 1944 році.
В цей день Високопреосвященніший архієпископ Полтавський і Кременчуцький Филип очолив служіння Божественної Літургії в Свято-Макаріївському кафедральному Соборі Полтави у співслужінні кліриків собору. По завершенні Літургії Високопреосвященніший Владико зустрів, привезені з Києва, останки уродженця Полтавщини Степана Хапікало біля Свято-Пантелеймонівського храму Полтави. Після цього, Владика в присутності Уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової, яка ініціювала перепоховання воїна, Голови обласної Ради Олександра Удовиченка, Секретаря міської Ради Олександра Козуба звершив чин відспівування останків Степана Хапікало в Пантелеймонівському храмі. Владиці співслужили настоятель храму протоієрей Віталій Свирид та клірик храму священик Роман Аксьонов. За упокійною відправою молились чисельні прихожани храму, ветерани війни, родичі загиблого солдата. Після відспівування архієпископ Филип звернувся до присутніх в храмі з словом повчання. Владика в своєму слові звернув особливу увагу на те, що сучасне покоління не має права забувати тих хто зберіг нашу країну від розповсюдження коричневої чуми – фашизму, поклавши їй на перешкоді власне життя.
По завершенні відспівування труна з прахом командира гармати 26-го окремого гвардійського важкого танкового полку, гвардії старшого сержанта Степана Іларіоновича Хапікало урочисто була перенесена до місця поховання. Разом з труною Степана Хапікало до могили біля пам’ятника Солдатської Слави була принесена капсула з землею з могили полтавки, фельдшера дивізіону 40-го гвардійського мінометного полку, старшини медичної служби Олени Варшавської.
Під спів «Святий Боже» траурна процесія прослідувала до меморіального комплексу — Алеї Солдатської Слави, де відбувся мітинг-реквієм по загиблим в роки війни співвітчизникам. Під час урочисто-траурної церемонії в імпровізованій формі присутнім було нагадано про жахи Великої Вітчизняної Війни та відбулось вшанування пам’яті загиблих Полтавчан — Степана Хапікало та старшини медичної служби Олени Варшавської, загиблих при звільненні Естонії від фашистських загарбників. Згідно архівних даних Олена Варшавська спершу була похована в містечку Нимі під Таллінном, а потім, в ознаменування Перемоги у Великій Вітчизняній Війні її прах разом з останками Степана Хапікало та інших радянських солдатів був відданий землі у центрі Таллінна, на площі Тинісмягі, де незабаром вдячні нащадки спорудили пам’ятник Воїну-Визволителю. Проте нова влада пострадянської Естонії нинішньої весни, напередодні 62-й річниці Перемоги демонтувала цей монумент.
Перед похованням до слова були запрошені міський голова Андрій Матковський, Голова обласної Ради Олександр Удовиченко, Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова, а також племінниця Степана Хапікало Наталя Однойко. Після виступів домовина з прахом солдата та капсула з землею були придані землі під звуки Гімну України та військового салюту. До свіжої могили були покладені живі квіти.
Пам’ять загиблих земляків була вшанована хвилиною мовчання.
За традицією урочистості завершились покладанням квітів до Меморіалу Солдатської Слави.

Прес-служба Полтавської єпархії УПЦ