Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.10.2007. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Митрополит Антоній взяв участь у науково-практичній конференції

Високопреосвященніший Антоній, Митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський взяв участь у роботі 4-ї міжнародної науково-практичної конференції «Професійне формування особистості. Проблеми і перспективи», яка відбулася у Хмельницькому національному університеті. Владика виступив на 1-му пленарному засіданні з доповіддю «Духовність. Християнська культура. Основа формування особистості професіонала», у якій, зокрема, зазначив: «Християнство в історії людської культури має виключне значення, внесши в неї новий благодатний дух, вплинувши на усі суспільні процеси: на освіту, виховання та професійне формування особистості, спонукуючи людину зазирнути всередину себе, адже, за словом Святого Письма, «Царство Небесне всередині вас» (Лк. 17, 21). Саме з моменту прийняття нашими пращурами християнської віри світ почав сприймати нас як могутню державу, саме тоді в нас зародилася національна самосвідомість. Все найкраще, що ми сьогодні маємо в Україні, відбулося завдяки мудрому та далекоглядному рішенню рівноапостольного князя Володимира. Прийнявши православну віру, наш народ почав дотримуватися християнських норм життя, ревно виконуючи заповіді Божі: молитися, відвідувати Богослужіння та приносити щедрі дари на будівництво храмів і монастирів, що сприяло формуванню особистості. Церква принесла у світ Істину, яка розкрила очі суспільству на справжній сенс людського життя за Законами Духу, а не за примхами «світу цього». Згідно цій Істині, все матеріальне саме по собі не має безумовної цінності перед Лицем Божим, але це не означає, що воно мусить бути повністю відкинутим, тут міняється понятійна вертикаль: ціннісний орієнтир усьому зовнішньому, явному, матеріальному у християнстві надає лише внутрішнє, духовне, сокровенне. Як важливо це враховувати сьогодні, виховуючи нову генерацію професіоналів!..
Отже, враховуючи, що будь-яка професійна діяльність без духовного наповнювача є руйнівною, знання небезпечними, а масова культура, будучи на сучасному етапі, по суті, антикультурою, слугує не зміцненню, а, навпаки, руйнацєю нашого суспільства, ми повинні консолідувати зусилля та спрямувати їх на порятунок від повного духовного й морального зубожіння, на створення, зокрема, у сфері освіти сприятливого середовища, яке б спонукало накопичуванню позитивною моральною мотивацєю для вчинків людини. Таким чином, усі ми: влада, освіта, духовенство та віруючі люди, мусимо чітко усвідомити, що дбайливе відродження духовних цінностей у різних галузях науки, культури та освіти дозволить створити хорошу основу для співробітництва між Церквою та суспільством на благо нашого народу. А це є співпрацею в ім’я життя!»
Доповідь Митрополита Антонія викликала жвавий інтерес та активне обговорення. Учасники вченого зібрання, серед яких були представники академічної еліти України, Польщі та Росії, високо оцінили роботу Його Високопреосвященства, у якій присутні основні та концептуально-нові засади гармонійного розвитку майбутніх фахівців.