Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.10.2007. ЛУЦЬК. Свято-Іоаннобогословська церква відзначила 15-й ювілей

15-й ювілей відродження відзначила Свято-Іоаннобогословська церква с. Галина Воля Старовижівського району Волинської області. З цієї нагоди в храмі були відслужені дві урочистих літургії. Перша вранішня священицьким чином в церкві, а друга — архієрейським чином на церковному подвір’ї, де біля церковного ганку було облаштовано намет та тимчасовий престол.
Богослужіння очолив митрополит Луцький і Волинський Ніфонт, якому співслужили архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій, архієпископ Львівський і Галицький Августин, єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Никодим та численна кількість священиків. Окрім мешканців с. Галина Воля, на свято також прибули жителі навколишніх сіл та паломники з Волинської та Рівненської областей і сусідньої Білорусі.
Галина Воля — рідне село керуючого Волинською єпархією, митрополита Луцького і Волинського Ніфонта. Яке вперше згадується в документах датованих XVIII століттям. Згадка про дерев’яну церкву села, зведену на честь св. ап. і єв. Іоанна Богослова, вперше можна знайти в «Клірових відомостях церков Володимирського повіту за 1797 рік».
У 1834 році Галиновільська церква була приписана до Свято-Успенської церкви сусіднього села Гута, причиною рішення була бідність цього храму і його прихожан. У 1888 р. на кошти парафіян церкву було перебудовано.
За часів Великої Вітчизняної Війни, фашистські окупанти забрали церковні дзвони. А після війни місцева безбожна влада самовільно закрила храм.
В 50-х роках ХХ ст. з с.Стара Гута до с. Галина Воля приїжджав священик, який на свято Пасхи Христової освячував приношення віруючих прихожан.
У 1961 р. Галиновільську церкву було зруйновано. Ця наруга була вчинена саме в той час, коли більшість мешканців села знаходилися на роботі в полі. Руйнували Божий Дім за допомогою трактора. Проте, незважаючи на те, що храм був дерев’яний зробити це виявилося нелегко — у руйнівників тричі обривався сталевий трос. Церковні книги та начиння були вивезені безбожниками до селища Стара Вижва, а дерев’яні бруси спалено. Згодом на місці цієї страшної наруги над храмом Божим побудували школу.
На зорі незалежності України на місці розташування зруйнованої церкви місцева громада православних християн спорудила великий дерев’яний хрест. У 1991 р. віруючі мешканці с. Галина Воля спромоглися збудувати новий храм. Він менший за розмірами і поставлений в іншому місці. У 1992 році храм був освячений митрополитом (тоді ще єпископом) Ніфонтом (Солодухою).
До ювілею 15-ліття відродження церкви біля школи (де колись стояв місцевий храм), з благословення митрополита Луцького і Волинського Ніфонта, та з дозволу архієпископа Володимир-Волинського і Ковельського (нині Вінницького і Брацлавського) Симеона було побудовано каплицю на честь ап. Іоанна Богослова.