Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

11.10.2007. ЛУЦЬК. Митрополит Нифонт відвідав православну общину свого рідного села

У День пам’яті апостола та євангеліста Іоанна Богослова митрополит Луцький і Волинський Нифонт відвідав с. Галина Воля, де у співслужінні архієпископа Рівненського і Острозького Варфоломія, архієпископа Львівського і Галицького Августина, єпископа Володимир-Волинського і Ковельського Никодима та численних священиків з різних єпархій УПЦ. Окрім мешканців с. Галина Воля на свято прибули жителі навколишніх сіл та паломники з Волинської та Рівненської областей і сусідньої Білорусі.
Після Божественної літургії митрополит Нифонт освятив каплицю на місці, де колись стояв храм на честь Іоанна Богослова.
Галина Воля — рідне село керуючого Волинською єпархією, митрополита Луцького і Волинського Нифонта. Вперше воно згадується в документах датованих XVIII століттям. Згадка про дерев’яну церкву цього села, зведену на честь Іоанна Богослова, вперше можна знайти в «Клірових відомостях церков Володимирського повіту за 1797 рік». У 1834 році Галиновільська церква була приписана до Свято-Успенської церкви сусіднього села Гута. Вочевидь, причиною цього рішення була бідність цього храму і його прихожан. У 1888 році на кошти парафіян церкву було перебудовано.
За часів Великої Вітчизняної війни німці забрали церковні дзвони, а після війни місцева влада самовільно закрила храм. В 50-х роках ХХ ст. із села Стара Гута до Галиної Волі приїздив священик, який на свято Пасхи Христової освячував приношення віруючих прихожан.
У 1961 році Галиновільську церкву було зруйновано. Ця наруга була вчинена саме в той час, коли більшість мешканців села знаходилися на роботі в полі. Руйнували Божий Дім за допомогою трактора. Проте, незважаючи на те, що храм був дерев’яний, зробити це виявилося нелегко — у руйнівників тричі обривався сталевий трос. Церковні книги та начиння вивезли до селища Стара Вижва, а дерев’яні бруси спалили. Згодом на місці цієї страшної наруги над храмом Божим побудували школу.
На зорі незалежності України на місці розташування зруйнованої церкви місцева громада православних християн спорудила великий дерев’яний хрест. У 1991 році віруючі мешканці с. Галина Воля спромоглися збудувати новий храм. Він менший за розмірами і поставлений в іншому місці. У 1992 році храм освятив митрополит (тоді ще єпископ) Нифонт (Солодуха).
До 15-ліття відродження церкви біля школи (там, де колись стояв місцевий храм), з благословення митрополита Луцького і Волинського Нифонта та з дозволу архієпископа Володимир-Волинського і Ковельського (нині Вінницького і Брацлавського) Симеона, було побудовано каплицю на честь апостола та євангеліста Іоанна Богослова.
Прес-служба Волинської єпархії