Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.10.2007. КІРОВОГРАД. В місті пройшла презентація виставки «Торжество благодаті, сумління, таланту»

З благословення єпископа Кіровоградського та Олександрійського Павтелеімона, 6 жовтня в поєднанні з духовним співом, стала презентація виставки «Торжество благодаті, сумління, таланту». Де були представлені роботи майстрів декоративно — ужиткового та образотворчого мистецтва області та інших регіонів України. До Кіровограда, з різних куточків нашої держави з’їхались не лише хорові колективи, а й майстри народної творчості. Кожна робота, вишиті рушники, чи ікони святих — то є своєрідна молитва авторів, слова якої можна прочитати за малюнком чи орнаментальним мереживом.
Най більш вразило творіння Жанни Майхровської, котра своїм талантом відроджує витончене мистецтво золотого і срібного шитва, відоме в Україні ще з XIV століття. Її унікальні роботи прикрашають храми і монастирі України, Росії, Вірменії. За особистий вклад в розвиток української культури, де в 1999 році занесено її ім’я до «Книги кращих жінок України», у яку ввійшли понад 2000 видатних дочок нашої Батьківщини, починаючи з княгині Ольги.
На все людний огляд виставлені вишукані візерунки чернівчанина, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва Михайла Локиданщ, які протягом 40 років друкує журнал «Жінка», добре відомі вишивальницям в нашому краї.
Здавалось, благословівня краси всього земного присутнє в роботах народного майстра художньої вишивки киянина Івана Гузька. Вони вражали своєю довершеністю і духовністю. А от художня вишивка майстрині з Рсшетилівки на Полтавщині Ніни Іпатій вирізняється вишуканістю і тонким смаком.
По закінченні всі учасники свята отримали із рук настоятеля собору митрофорного протоієрея Петра Сидори та начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Наталії Овчаренко почесні дипломи та подарунки.