Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.10.2007. КИЇВ. 63% жителів України вважають, що релігійні інститути повинні бути відокремлені від держави

Опублікована статистика релігійності громадян провідних країн світу. США є однією з найрелігійніших країн світу, в усякому разі, серед індустріально розвинених держав. 90% американців заявляють, що вірять в Бога, приблизно 60% – моляться щодня. За даними дослідження, проведеного Інститутом соціальних досліджень в 80-ти країнах світу, 46% американців щонеділі відвідують церкву (синагогу, мечеть, храм та ін.) – аналогічно чинять лише 14% британців, 8% французів, 7% шведів і 4% японців, 2% росіян. 58% американців постійно думають про сенс життя – в Німеччині таких 31%, Великобританії – 26%, в Японії – 25%.
Як повідомляє інформаційне агентство «Релігія і ЗМІ», більшість жителів світу вважають, що релігія – особиста справа людини, тому релігійні інститути повинні бути відокремлені від держави. Так, наприклад, вважають 55% жителів Росії, Узбекистану і США, 63% жителів України, 65% поляків і індусів, 67% італійців і японців, 68% німців, 70% англійців, 72% словаків, 73% французів, 75% чехів і 84% жителів Берега слонової кості. Найменш зацікавлені у відділенні релігії від держави жителі Йорданії (лише 24% виступають за сецесію), Болівії (30%), Пакистану (33%) і Анголи (34%).
Комісія Конгресу США з релігійної свободи у світі в 2004 році віднесла до країн, в яких релігійні права порушуються найбільшою мірою, Бірму, Китай, Ерітрею, Індію, Іран, Північну Корею, Пакистан, Саудівську Аравію, Судан, Туркменістан і В’єтнам.
Правозахисна організація Freedom House в своєму «чорному списку » разом з цими державами, згадує також Білорусь, Афганістан, Ізраїль і Палестинські Території, Єгипет, Францію, Ірак, Ліван, Нігерію, Росію, Сербію і Узбекистан, передає сайт Російського об’єднаного союзу християн віри євангельської.
Релігія залишається найважливішим фактором світової економіки. Економісти Гарвардського Університету Роберт Барро й Рейчел Макклірі в 2003 році опублікували результати дослідження, присвяченого пошуку взаємозв’язку між ступенем релігійності суспільства й рівнем розвитку економіки (уперше цю ідею висловив знаменитий соціолог Макс Вебер 1930 року).
Як критерії були використані дані про відвідування церков (синагог, мечетей, храмів та ін.), а також про кількість людей, що вірять у пекло й рай.
Дослідники прийшли до висновку, що чим частіше люди відвідують церкву, чим більше схильні вірити в загробне життя, тим швидше розвивається економіка. На розвиток економіки вкрай негативно впливає існування «державної» релігії в тій або іншій країні. Чим більше релігійного плюралізму (який, зокрема, впливає на рівень освіти, підприємницької свободи, творчості та ін.), тим краще це позначається на економічному розвитку.
www.religare.ru