Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.10.2007. ВАРШАВА. Владика Августин прийняв участь у церемонії присвоєння почесного звання

Архієпископ Львівський і Галицький Августин на запрошення архієпископа Вроцлавського і Щецинського Єремії прийняв участь у церемонії присвоєння звання doctor honoris causa Християнської Богословської Академії в Варшаві Патріаршому екзарху всія Білорусі митрополиту Мінському і Слуцькому Філарету. За наукове надбання і розвиток екуменічного діалогу з іншими християнськими Церквами 24 липня 2007 року сенат Академії в результаті таємного голосування одностайно прийняв рішення про присвоєння митрополиту Філарету почесного звання.
Урочисту церемонію очолив Ректор Християнської Богословської Академії у Варшаві єпископ Віктор Височанський. За поданням керівника кафедри Святого Письма Нового Заповіту професора Єремії, архієпископа Вроцлавського і Щецинського, який став промотором, рецензентами були професор отець Вацлав Гринієвич з католицького Університету ім. Яна Павла ІІ в Любліні, професор Олександр Макулов з Ягелонського Університету та професор протоієрей Маріан Бенза. На урочистості були присутні Предстоятель Польської Православної Церкви Блаженніший митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава, архієпископ Вроцлавський і Щецинський Єремія, архієпископ Люблінський і Холмський Авель, архієпископ Львівський і Галицький Августин, єпископ Білостоцький і Гданський Яків, єпископ Семятицький Георгій, єпископ Петровський Паісій, примас Польщі кардинал Йосип Глемп, голова Комісії єпископату у справах екуменізму єпископ Фадей Пікус, керівники християнських Церков, які входять в Польську Раду Екуменічну, ректори польських вузів, представники уряду і дипломатичних представництв у Варшаві, численне духовенство, професорсько-викладацький склад, співробітники та студенти Академії.
Після внесення прапору Академії, співу гімну Польщі, вітань від державних, церковних та дипломатичних структур були виголошені рецензії. «Вражає різноманітність і актуальність тем, які піднімає митрополит у своїх проповідях і наукових працях. Автор реагує на все, що турбує Церкву і сучасний світ. Викладах богословської антропології митрополит переконує, що християнська віра не є ворогом справжнього знання, не потрібно створювати штучних бар’єрів між Церквою, культурою і наукою. Віра вимагає нашої скромності, мудрості і мужності», — сказав отець професор Вацлав Гринієвич у своїй рецензії на труди митрополита Філарета. Серед іншого також було відзначено і великий вклад Владики Філарета у переклад Святого Письма білоруською мовою, у сприяння поширенню культури і толерантності, величезний досвід архіпастирської, проповідницької та представницької діяльності.
Надалі проректор Академії професор протоієрей Маріан Бенза зачитав рішення сенату про присвоєння митрополиту Філарету почесного звання doctor honoris causa Християнської Богословської Академії в Варшаві, а ректор вручив почесну нагороду.