Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

О3.09.2007. ВІННИЦЯ. Архієпископ Симеон благословив на навчання першокурсників національного медичного університету ім. М. Пирогова

Проведення молебню перед початком нового навчального року, започатковане ще митрополитом Макарієм, стало доброю традицією одного з найбільших та найстаріших вузів Вінниці – державного національного медичного університету ім. М. Пирогова. Але цьогорічне богослужіння, яке 1 вересня звершив архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, було незвичайним. Адже у 1987 р. теперішній владика Симеон, тоді ще простий студент Володимир Шостацький, закінчивши 4 курси вінницького медичного вузу, склав іспити і вступив до Московської Духовної семінарії, обравши, таким чином, шлях не тілесного, а духовного лікаря. І ось рівно через двадцять років, після того, як він залишив ці стіни, владика повернувся, щоб надати благословення на здобуття знань студентам, які цього року вперше увійдуть до навчальних аудиторій медуніверситету.
Колись владика Симеон так само, як і сьогоднішні першокурсники стояв на традиційній церемонії посвяти в студентів, тому добре розумів, які почуття вони зараз відчувають. Саме тому і слово владики до майбутніх лікарів було сповнене теплоти та щирої любові. Разом з тим, владика нагадав, що праця медика не тільки почесна, а й відповідальна, яка, в ідеалі повинна бути не просто роботою, а служінням людям. Навівши приклади такого жертовного служіння, яке проявили відомі лікарі, прославлені Церквою в числі святих угодників Божих, починаючи від апостола Луки, який жив у І століттоі, до відомого хірурга і архіпастиря ХХ століття святителя Луки (Войно-Ясенецького), владика вручив ікони цих святих студентам-медикам. А ректору Вінницького вузу В.М. Морозу архієпископ Симеон подарував велику ікону великомученика і цілителя Пантелеімона.
Відповідаючи на привітання владики Василь Максимович зазначив, що Вінницький університет серед своїх колишніх студентів має двох архієреїв Православної Церкви. Це ректор Санкт-Петербурзької Духовної Академії і Семінарії, кандидат медичних наук, архієпископ Тихвинський Констянтин та архієпископ Вінницький і Мтогилів-Подільський Симеон. Ректор відзначив, що незважаючи на те, що вони обрали шлях духовних лікарів, вони залишаються рідними для вінницького медуніверситету, який пишається своїми колишніми студентами.
Прес-служба Вінницької єпархії.