Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

25.09.2007. БРЕСТ(БІЛОРУСЬ). Єпископ Никодим відвідав Брестську землю

В день пам’яті преподобномученика Афанасія Брестського, єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Никодим відвідав сусідню Білорусь та взяв участь у молитовному вшануванні небесного заступника Брестщини – преподобномученика Афанасія.
Божественну літургію у Свято-Афанасієвському монастирі м. Бреста очолив митрополит Мінський і Слуцький Філарет, Патріарший Екзарх всієї Білорусі. Йому співслужили ієрархи з Білорусі, України та Польщі.
1632 року чернець Афанасій (Филипович) був рукопокладений в ієромонаха і призначений намісником Дубойської обителі під Пінськом. Святий Афанасій, по благословенню Божої Матері, самовіддано відстоював Православ’я в умовах утисків та переслідувань. З 1638 по 1648 рік святий Афанасій виконував послух ігумена Брестського Симеонівського монастиря. Преподобний зазнав багато образ від уніатів і незаконних покарань від властей, тричі був ув’язненим. Святий був направлений властями до Києва, щоб постати перед духовним судом, але був виправданий і знову повернувся в свою обитель. Протягом десяти років преподобний Афанасій, знаходячись в середовищі недоброзичливо настроєних до нього осіб, вів безперервну боротьбу за Святе Православ’я, вірність якому засвідчив своїми стражданнями.
Спроби зломити духовну цілеспрямованість святого були марними. Над ним знову був влаштований суд, рішенням якого, за прокляття унії, преподобномученик був засуджений до смертної страти. Святий Афанасій мученицьки помер в ніч з 4 на 5 вересня 1648 року.
Оскільки м. Брест (Берестя) входило до складу Волині, преподобномученика Афанасія шанують у сонмі Волинських святих.