Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.08.2007. ВІННИЦЯ. В єпархії вшанували пам’ять Великомученика Пантелеімона

В обласному центрі Свято-Пантелеімонівський храм не зміг умістити віруючих, котрі мприйшли вшанувати пам’ять святого. Особливої урочисчтості богослужінню надавала присутність образу Божої Матері „Цілительниці”, написаної на Святій Горі Афон, яка в день свята перебувала у Вінниці. Сотні людей, які прийшли на службу до Свято-Пантелеімонівського храму молилися перед образом святого Великомученка і Божої Матері, просячи зцілення від своїх хвороб.
Іншим центром святкування дня святого Пантелеімона на Вінниччині був Іоанно-Богословський храм у с. Гармаки, що у Барському районі, де перебуває старовинний образ святого Великомученика. Як свідчить напис, зроблений на його зворот ньому боці, він був подарований жителям с. Гармаки насельниками Свято-Пантелеімонівського Афонського монастиря рівно сто років тому. Отже ювілей місцевої святині став справжнім святом не тільки для мешканців села, але для багатьох прочан, які прибули з Вінниці, де добре знають настоятеля церкви ієрея Олега Лаврентюка, котрий певний час служив у Свято-Пантелеімонівському храмі обласного центру.
Особливо святковим день Вели комученика Пантелеімона був для персоналу і хворих Вінницької обласної психіатричної лікарні №2, де з 1994 року діє домовий храм на честь цього святого. В урочистому богослужінні, яке відправив настоятель церкви протоієрей Володимир Яковина були присутні медичні працівники на чолі з головним лікарем Михайлом Івановичем Сокуром та хворі, для яких постійно відкриті двері місцевого храму. Після богослужіння був відслужений молебень і священик окропив приміщення лікарні з молитвою про молитовне покровительство святого Великомученика і Цілителя Пантелеімона.
Прес-служба Вінницької єпархії