Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

08.08.2007. ЛЬВІВ. Археологи відкрили на Львівщині підземну церкву

На початку роботи археологічної експедиції на території стародавнього городища Пліснеськ (с.Підгірці, Бродівського району) доцент кафедри археології та історії стародавнього світу ЛНУ ім. І. Франка Наталя Білас поблизу церкви Св. Онуфрія Василіанського монастиря (початок 18 ст.) відкрила підземну церкву. Запланований обсяг робіт не дала можливості виконати залізнична катастрофа поблизу Ожидова, яка перервала роботу експедиції на два тижні.
Як повідомила «Західна інформаційна корпорація», причиною розкопок саме у цьому місці стала необхідність укріплення монастиря, який потерпає через часті зсуви ґрунту. Наразі невідомо, підземна чи надземна віднайдена церква. Невідомі на сьогодні і її розміри. Однак проведені дослідження вказують на те, що товщина внутрішніх стін становила 1 метр. Археологи також схиляються до думки, що відкрита частина храму – це підземелля (виявлено дві крипти, одна з яких завалена). Відстань від поверхні ґрунту до долівки – не менше трьох метрів.

За словами археологів, зараз планують відкрити завалену крипту та дістатися до долівки споруди. Уже відкриту частину необхідно законсервувати піском і закрити щитами. Для повного відкриття знахідки потрібно декілька років.

За словами Наталії Білас, «нині невідомі причини занепаду святині (приблизно 1 половина 18 ст.), але зрозуміло, що вона була перехідним етапом між Пліснеським монастирем і сучасним монастирським комплексом у Підгірцях. Існування даної церкви, враховуючи будівельний матеріал, з якого вона була збудована – цегла-пальчатка, ми датуємо 15 – 17 ст. З того, що відкрито, можемо стверджувати, що церква пережила три добудови».

На території стародавнього городища Пліснеськ (7 – 13 ст.) паралельно працюють археологи зі Львова, Києва, Тернополя – усього близько 20 осіб – під керівництвом директора Інституту археології ЛНУ ім. І. Франка Михайла Филипчука.

РІСУ