Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.07.2007. ЛЬВІВ. У Дрогобичі розгортається конфлікт між УПЦ КП та УАПЦ

Минулої неділі в церкві Андрія Первозванного у Дрогобичі відбулася «літургія» за участю «предстоятеля» УАПЦ «митрополита» Мефодія (Кудрякова), спільно з «владикою» Феодосієм (Пециною). І все було б нічого, якби храм святого Андрія не перебував у юрисдикції Київського Патріархату, а «владика» Феодосій не був колишнім «архиєпископом» та екс-керуючим Дрогобицько-Самбірською єпархією УПЦ КП. За словами духовенства, що належить до Київського Патріархату, настоятелеві храму в Дрогобичі отцю Михайлові заборонено у служінні за розпалювання ворожнечі між православними, однак відправи відбуваються досі.
«Ситуація доволі абсурдна. Це храм УПЦ КП, і громаду зареєстровано як таку, що належить до Київського Патріархату, тому присутність у церкві владик УАПЦ є доволі дивною, – розповів «Львівській газеті» прес-секретар Дрогобицько-Самбірської єпархії УПЦ КП протоєрей Микола Біляк. – Отець Михайло не в праві самотужки вирішувати такі питання, на це є громада, однак до нас жодних заяв від парафіян не надходило. Так само не маємо заяв від «Владики» Мефодія».
Він наголосив, що Дрогобицько-Самбірська єпархія УПЦ КП чекатиме на офіційні звернення, а вже тоді робитиме висновки й відповідним чином реагуватиме.
Конфлікт у Дрогобичі триває ще з минулого року. Наприкінці грудня «Синод» УПЦ КП «почислив на спокій» керуючого Дрогобицько-Самбірською єпархією «архиєпископа» Феодосія, призначивши нового керівника – «Владику» Матфея (Шевчука). «Владика» Феодосій не скорився такому рішенню, за що отримав покарання – заборону служіння. На підтримку владики виступив настоятель храму святого Андрія у Дрогобичі отець Михайло, якого теж хотіли замінити. Він спільно з парафіянами оголосив ультиматум: або керівництво УПЦ КП не втручається у дрогобицькі справи, або вони з паствою переходять до УАПЦ.
22 червня прес-служба Української Автокефальної Православної Церкви поширила повідомлення про новий статус «архиєпископа» Феодосія та клиру, який перебуває в його підпорядкуванні. Виявляється, вони тепер таки автокефали.
Щоб утвердити парафію дрогобицького собору святого Андрія, адже в УАПЦ немає відповідної єпархії, «Архиєрейський Собор» УАПЦ незабаром має ухвалити відповідне рішення, яким буде передбачено її створення та іменування «владики» Феодосія «архиєпископом Дрогобицьким і Самбірським».
Наразі, згідно з указом «предстоятеля», ця єпархія УАПЦ, допоки її долю не визначить «Синод», зберігає повну самостійність в управлінні.
Ці події відбуваються паралельно з декларуванням намірів про возз’єднання українських православних церков у Єдину Помісну Церкву. Наразі не відомо, як ситуація у Дрогобичі вплине на примирення та возз’єднання. У відповідній резолюції «предстоятель» УАПЦ «митрополит» Мефодій прихильно поставився до такого бажання настоятеля храму та «владики» Феодосія і назвав його “воз’єднавчим кроком до утворення Помісної Церкви в Україні”. Однак представники Київського Патріархату так не вважають.
www.gazeta.lviv.ua