Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.07.2007.ЧЕРНІВЦІ. Центр старообрядництва хочуть перетворити на «мекку для туристів»

У селі Біла Криниця, що у Глибоцькому районі Чернівецької області, реставрують храми та будують музейний комплекс. Це село є відомим центром старообрядництва. Як повідомляє видання «Молодий Буковинець», «якщо ще декілька років тому у Білій Криниці можна було придбати житло за 300-500 доларів, то нині ціни підскочили до 5000 доларів і більше».За словами сільського голови Петра Остафійчука, «в перспективі Біла Криниця може стати своєрідною меккою для туристів. Старовіри, як констатує сільський голова, не дуже прихильно ставляться до цієї ідеї. Але чиновник пояснює необхідність реставрації та охорони пом’яток перш за все тим, що тутешні старовинні храми стали об’єктом для злодіїв, які неодноразово викрадали звідси різне церковне начиння та книги, що мають неабияку історичну та культурну цінність. Тому нині в храмах Білої Криниці також заборонено фотографувати.
Зараз у Білій Криниці спеціалістами глибоцької будівельної фірми «Надія» вже збудовано дерев’яний музейний комплекс. За словами Петра Остафійчука, у двоповерховому будинку будуть трапезна, келії й музейна кімната. Та на завершення будівництва зараз немає достатньо коштів.
Як повідомив заступник голови Глибоцької райдержадміністрації Володимир Фестей, «цей туристичний комплекс побудовано на гроші, отримані за перемогу у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Тобто йдеться про реалізацію інноваційної моделі розвитку туристичної інфраструктури світового духовного центру старообрядництва Біла Криниця. З півмільйона отриманих коштів 260 тисяч гривень вже освоєно. Решту грошей використано для організації міжнародних науково-практичних конференцій. Для подальшого будівництва кошти виділятимуться з районного та сільського бюджетів. Сподіваємося й на державну підтримку».
Реставрацію Успенського собору зараз проводить на кошти від пожертв місцевий священик.
www.molbuk.cv.ua