Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.07.2007. ХЕРСОН. В єпархію прибула Чудотворна ікона

8 липня в Свято-Духівському кафедральному соборі міста Херсона урочисто зустрічали чудотворний образ Святителя Миколая. Православну святиню привезли із Свято-Миколаївського Крупицького жіночого монастиря, що знаходиться в с. Осич Бахмацького району Чернігівської області. Торжественну зустріч у супроводі духовенства єпархії очолив архієпископ Херсонський і Таврійський Іоанн. На разі Чудотворний образ перебуває для поклоніння віруючим в кафедральному соборі обласного центру, де він перебуватиме до 15 липня. Після цього ікона побуває в головних містах області: 15-17 липня — Каховка, 17-18 липня — Нова Каховка, 18-20 липня — Генічеськ, з 20-22 липня — Скадовськ.
Исторична справка:
Про час явлення цієї ікони не знайдено письмових актів в монастирських архівах, але зберігається живе усне передання про явлення його в давнину.
До 1812 року цей образ святителя знаходився на місці його явлення, у малій Миколаївській церкві. Нинішній монастир знаходиться на відстані півверсти від цього місця. Повні дані про обитель та її настоятелів збереглися тільки з XVII століття. Тому ця дата стала умовною при визначенні віку образу під час проведення експертизи в Києві при міністерстві культури. Якби було офіційно зафіксовано, що образ більш древній, то для поїздок з іконою хресними ходами по єпархіях інших держав за межами України виникли б великі перешкоди. Тож ніхто і не наполягав на точному офіційному датуванні. За усним же переданням, образу більше 500 років.
Коли монастир змінив місце свого розташування і був перенесений на нинішнє місце, переносили і образ. Але він тричі вертався на місце свого явлення де і залишався до 1812 року.
Після революції на початку 20-х років минулого століття монастир розорили. Цей образ серед інших, як і церковне начиння, наказали спалити. Але віруючі із села Холімонове Бахмацького району на Чернігівщині, зуміли сховати цей образ. В 1983-1984 рр, образ передали протоієрею Іоанну Пирогову, настоятелю Свято-Воскресенського храму Батурина, де ця святиня зберігалася до початку відродження Батуринського монастиря. В 2001 році за благословення митрополита Чернігівського і Ніжинського Антонія, чудотворний образ святого Николая повернувся на своє законне місце туди, де він був явлений в древні часи.
Перше запрошення відвідати з образом храм обитель отримала від відомого вже о. Іоанна Пирогова. В тому храмі було явлене перше чудо після повернення ікони обителі. Зцілилася жінка від раку грудей.
Дізнавшись про це чудо, сестер з іконою запросили до Києва, в лікарняний храм Іоанна Богослова на Соломянці, де протягом місяця сталося чотири зцілення. Там від сліпоти зцілився раб Божий Євгеній, який три роки не бачив. Жінка з гангреною теж отримала зцілення, після того, як на неї возложили образ, з яким ходили по палатах лікарні. Вона була вже без свідомості, але сталося чудо, і через десять днів її виписали додому. Тоді ж зцілилася і жінка, що тяжко страждала на гіпертонічну хворобу.
Незабаром Крупицький монастир відвідав один священик з Москви. Він відслужив молебінь біля ікони і, почувши про зцілення, що бували від цього образу, написав прохання Патріархові. І з благословіння Патріарха, образ відвідав Москву, де всі бажаючі могли прийти до ікони зі своїми скорботами і проханнями. Є свідчення про те, що за цей час більше 130 чоловік отримали зцілення. Нагадуванням про одне з них сьогодні є легковий автомобіль, подарований монастирю, як подяка святителю Николаю від одного московського банкіра, батька 38 річного Віталія, що отримав зцілення від раку легенів.
Сестри знають трьох чудових малюків. Вони з`явилися на світ у сім`ях від неплідних батьків, які молилися перед цим образом про свою біду. Батьки в цьому монастирі й охрестили своїх малюків.
Прес-служба Херсонської єпархії