Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.07.2007. КИЇВ. Єпископат Української Православної Церкви привітав своїх вірних з великою подією — прибуттям в Україну частини живносного Хреста Господнього

Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир: “За благословенням Єрусалимського патріарха ми бачимо частицю Честного і Животворящого Хреста, який Господь освятив нам як знаряддя бородьби з гріхом. Це благословення хворим на одуження, сумним на радість, печальним на розраду, у складних життєвих обставинах Божа просвіта і допомога. Нехай сила Животворящого Хреста благословить нашу країну і місто Київ. Нехай ця свята частиця що прибула до нас з Єрусалиму буде всім нам на здоров’я, спасення, на славу Божу. Нехай Господь благословить нас усіх миром, злагодою, спокоєм, щоб ми звершували своє спасіння на землі, служили Богові, людям і нашій Батьківщині”.

Намісник Києво-Печерської Лаври, архієпископ Вижгородський Павел подяуквав митрополиту Вострскому Тимофію, що супроводжував Животворяще Древо: “Дякую вам владико, що ми маємо змогу вклонитися частиці Хреста Господнього, яку ви привезли до нашої святої обителі. Нехай Господь посилає вам мир, здоровя, долголіття та щоб ваші апостолькі труди були винагородженні в Царствії Божому.”

Архієпископ Переяслав-Хмельницкий Митрофан, керуючий справами УПЦ: “В 313 році був проголошений Міланській едикт, згідно якого християнство стало державною релігією у Римській імперії. Тоді мати царя Констянтина побажала знайти святий Хрест. Дізнавшись про місце його знаходження, вона наказала провести розкопки. В 326 році животворящий Хрест був знайдений на місці, де колись знаходилась Голгофа. Чудеса, які звершувалися від одного із хрестів, дали змогу визначити на якому саме з них був розіп’ятий Сам Христос. З того часу Хрест став найвеличнішою святинею всього християнського світу. Древо на якому був розп’ятий Господь Ісус Христос було окроплене Божественною кров’ю, тому кожний хто поклонився святому Хресту, тим самим віддавав шану Самому Спасителю. З часом маленькі частинки від Хреста розійшлися по всьому світу. Найбільша частина святині залишилася в місті Єрусалимі. Ми вели переговори, із Єрусалимським патріархом Феофілом III відносно привезення частинки Животворящого Хреста в Україну. Саме за благословенням вона привезена в Київ, і знаходиться в Хрестовоздвиженському храмі для поклоніння. Ініціатором цього заходу став Блаженніший Митрополит Київській і всієї України Володимир, який звернувся до Синоду Єрусалимської Церкви з проханням дати українському народові можливість поклонитися великій святині. Прибуття чесного Хреста ми сприймаємо як велику радість та благословення для нашої землі. Разом з частицею Хреста Господнього до України привезена ікона святих Констянтина і Єлени, яка постійно супроводжує Чесний Животворящий Хрест. Ми молитовно сподіваємось, що це буде служити консолідації нашого суспільства, зміцненню в державі миру і благополуччя. Нехай Господь пошле своє благословення на всіх нас”.
фото: Володимир Мандзюк