Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.03.2007. КИЇВ. Комітет з питань правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України» (щодо дотримання таємниці сповіді)

Члени Комітету розглянули два ідентичні законопроекти (реєстр. № 2895, 2895-1), якими передбачається посилити захист прав громадян, забезпечити дотримання священнослужителями таємниці сповіді, усунути недоліки, що існують у сфері правової регламентації прав учасників кримінального процесу.
На думку народних депутатів, найбільш досконалішим є законопроект (реєстр. №2895-1), поданий народним депутатом В. Марущенком. Зокрема, ним пропонується внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу України, відповідно до яких «адвокати та інші фахівці у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, нотаріуси, лікарі, психологи не можуть бути допитані як свідки з приводу того, що їм довірено або стало відомо при здійсненні професійної діяльності, якщо вони у письмовій формі не звільнені від обов’язку зберігати професійну таємницю особою, що довірила їм ці відомості».
Передбачається також визначити, що «священнослужителі не можуть бути допитані в якості свідків з приводу відомостей, отриманих ними під час сповіді».
Тому члени Комітету вважають, що прийняття законопроекту (реєстр. №2895-1) сприятиме більшому захисту прав громадян, зокрема учасників кримінального процесу, усуненню розбіжностей між різними законодавчими актами України, а також повному захисту свободи совісті в Україні та гармонізації державно-церковних відносин.
Верховна Рада України