Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.03.2007. КИЇВ. Відбулось чергове засідання комісій УПЦ та УАПЦ

1 березня у приміщенні “Патріархії УАПЦ” відбулась чергова зустріч комісій Української Православної Церкви та Української Автокефальної Православної Церкви. Синодальну комісію УПЦ по діалогу з УАПЦ очолює керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, також у її складі ректор Київської Духовної Академії і Семинарії протоієрей Миколай Забуга та викладач КДАіС архімандрит Іосаф (Губень). Зі сторони УАПЦ на зустрічі були присутні «митрополит» Івано-Франківський Андрій, «архієпископ» Херсонеський і Кримський Іоанн та інші «священнослужителі».
По закінченні робочої зустрічі, голова комісії УПЦ, керуючий справами Української Православної Церкви архієпископ Митрофан прокоментував підсумки переговорів. “Сьогодні відбулась чергова зустріч двох комісій –УПЦ і УАПЦ. Ми обговорили ряд конкретних питань, які б сприяли відновленню єдності українського Православ’я. Ми вважаємо за доцільне організувати за підсумками зустрічі прес-конференцію і донести інформацію про виконану роботу до журналістів та широких мас суспільства. Процес по відновленню єдності дуже складний, але цей шлях необхідно пройти. Є надія, що, з Божою допомогою, наша єдність стане реальністю і ми будемо єдині біля Чаши Христової”.
Прокоментували підсумки зустрічі і представники УАПЦ. Зокрема, «митрополит» Андрій, керуючий Івано-Франківською єпархією УАПЦ, зазначив: “В ці дні Великого посту ми мали змогу подивитись в очі один одному і обговорити всі ті питання, які хвилюють всіх нас – архієреїв, духовенство і народ. Розкол в українському Православ’ї приносить багато шкоди для всіх нас. Треба вирішувати наші проблеми крок за кроком. Такий діалог сприяє усуненню непорозумінь і перешкод на шляху до єдності, до єдиної Чаши, щоб мир і любов були в нашій Церкві”.
«Архієпископ» Херсонеський і Кримський Іоанн, голова богословской комісії УАПЦ зазначив: “Самое главное, что у нас есть – это желание услышать друг друга. Исходя из этого можно сделать оптимистичный прогноз. Как показала сегодняшняя встреча, у нас очень близкие позиции, в частности, по отношению к “киевскому патриархату” и главе этой организации.
На «архиерейском соборе» УАПЦ будут представлены заключения богословской комиссии о возможности молитвенного евхаристического общения с Филаретом. Мы готовы дать отрицательную рекомедацию о возможности такого общения.
Работа комиссий УПЦ и УАПЦ – это большой шаг вперед в нашем диалоге, и трудясь на этом поприще, рано или поздно мы прийдем к тому, чтобы подписать соглашение”.
Наступну зустріч комісій було вирішено провести у пасхальний період.