Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.02.2007. ЛЬВІВ. У місті Радехів освячено православний храм

У Радехові на протязі 15 років не було храму канонічної Української Православної Церкви. Та ось стараннями ревного православного парафіянина Ігоря Смальстоцького відбулось освячення Свято-Покровської домової церкви. Освячення святині очолив архієпископ Львівський і Галицький Августин у співслужінні духовенства єпархії. Участь у святі взяв настоятель храму святого Вацлава (В’ячеслава) у місті Брно протоієрей Йосип Фейсак, клірик Православної Церкви Чеських земель і Словакії. Свято з православними галичанами розділили гості з Праги.
Історія Свято-Покровського храму незвичайна. Господар будинку, де розмістилась церква, Ігор Смальстоцький у 1998 року виїхав на заробітки у Чехію. Він з дитинства був переконаним греко-католиком. Перебуваючи у чужій країні, він поріднився з іншими заробітчанами-українцями, православними вихідцями з Закарпаття, які ревно дотримувались церковних правил і щонеділі долали понад сто кілометрів до православного храму. Саме у Брно, стараннями православних юнаків і місцевого настоятеля отця Йосипа, Ігор Смальстоцький, віднайшовши істинну дорогу до Бога, зробив перші кроки у Православній Церкві. Велику роль в усвідомленні основ віри відіграло спілкування Ігоря Смальстоцького з насельниками Свято-Успенської Почаївської Лаври, зокрема, зі схіархимандритом Лазарем, який першим прийняв його сповідь у Православ’ї. Незабутньою видалась подорож на Афон, яку разом з отцем Йосипом він звершив у 2000 році. Саме афонські ченці благословили Ігорю наріжний камінь під будівництво типового храму на честь Преображення Господнього, який мають намір у майбутньому звести місцеві парафіяни.
«Я задоволений нинішнім днем, — поділився радістю Ігор Смальстоцький, — велика милість Божа зійшла на нашу радехівську землю, де багато років не було канонічного православного храму. Готуючи до відкриття цю церкву, я відчував покров Божої Матері на неї і на усі наші уповання у майбутньому. Радий, що розділити наше свято прибули віруючі з усіх куточків регіону, які, надіюсь, будуть гуртуватись навколо нашої святині, і парафія зростатиме з кожним днем».
Варто зазначити, що для цього домового храму Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир подарував святе Євангеліє.
Свято-Покровська церква у Радехові стала другим храмом, освяченим архієпископом Августином у 2007 році.
Прес-служба Львівської єпархії