Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.02.2007. РІВНЕ. Парафіяни вважають, що героїчний вчинок священника треба відзначити

Парафіяни церкви Різдва Христового (до речі, храмові нинішнього літа 230 років), що в селищі Клевань на Рівненщині, намірені просити архієпископа Рівненського і Острозького Варфоломея якимось чином відзначити героїчний вчинок свого священика о.Івана (Зінькова І.М.). Вочевидь, що вони мають для цього усі підстави, справді о.Іван ризикував своїм здоров’ям і життям.
Сталася ця історія напередодні Великого посту. Молодик Н. вирішив поправити своє матеріальне становище за рахунок відвідин церкви, але не молитвою, а грабунком. Отож, у ніч з понеділка на вівторок він по водостічній трубі дістався до вівтарного вікна, вибив його, втиснувшись у невеличкий отвір, стрибнув у темінь. Оскільки з вулиці висота церкви-кам’яниці обманлива, не розрахував бідолаха, що летіти йому до підлоги мінімум 8 метрів. Приземлення було болісним, оскільки не пам’ятає, коли прийшов до тями. Дуже боліли ноги, то пересувався повзком. І таким чином довелося днювати і ночувати у храмі до п’ятниці, аж поки зумів стати на ноги. На таке тривале “перебування” Н. не розраховував, харчуватися було нічим, хіба постійно підживлював церковним вином, що віднайшов у запаснику.
-У п’ятницю рано, по сьомій, отець Іван увійшов у храм бічними дверима, щоб відчинити вхідні. Мали прийти жінки прибрати у церкві до суботньої служби. Звернув увагу на розгардіяш. Кинувся до ікон, Євангелія, церковної утварі – все на місці. І ніяку думку собі не міг скласти, хто це вчинив, двері усі замкнені, ключі тільки у нього. З вівтаря попрямував до вхідних дверей і тут помітив молодого чоловіка. Від несподіванки – привітався. Незнайомець відповів, перепитавши, а яким чином він потрапив до храму і попросив вивести його. Отець Іван вхопив злодія за руку і потягнув його з церкви. Навіть не думав, що молодик міг вчинити опір, в останнього згодом міліція виявила ніж. На щастя, на вулиці у цю ранню пору підвернулося кілька місцевих жителів. Тоді вже отець Іван виявив пропажу у сейфі, кілька тисяч гривень, що заколядували хористи. Гроші повернули у церковну касу.
Міліція зайнялася справою злодія. Отець Іван говорить,у ті хвилини й не думав, що міг наодинці із грабіжником потерпіти. Місцеві парафіяни вважають, що священик вчинив героїчно, а ще дякують Богові, що відвернув нещастя у їхньому храмі. Адже молодик цілком з такої висоти, впавши на паркет, міг загинути.
Петро Кулінець, УКРІНФОРМ