Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

04.02.2007. ХАРКІВ. Відкриті уроки писанкарства провели у Палаці культури Червонозаводського району члени міського клубу писанкарства

Як розповіла ініціатор створення і керівник клубу, за професією вчитель образотворчого мистецтва Алла Овчаренко, ця акція проходить у рамках виставки писанок, приуроченої до 20-річчя клубу. За цей час школу писанкарства тут пройшли дві тисячі земляків. Багато хто з них, як наприклад, учитель креслення Наталія Нікитюк, журналіст Євген Маслов або інженер-хімік Ірина Мойсеєва нині самі керують школами писанкарства за місцем проживання. Або інший приклад: вихованка клубу Наталя Кравченко на замовлення Харківського історичного музею відтворює в первозданному вигляді писанки з музейної колекції, заснованої на початку ХХ століття. Один з членів клубу, в недавньому минулому священнослужитель Харківського Благовіщенського кафедрального собору, а нині єпископ Чернігівський і Ніжинський владика Амвросій (Поликопа) свого часу відкрив тут першу на Сході України недільну школу для дорослих із викладанням азів писанкарства. У клубі є і колективні члени, такі як школа писанкарства, що діє в місті Чугуєві Харківської області, на батьківщині Іллі Рєпіна, або споріднена школа при Харківському інтернаті для глухих дітей.
Примітно, що Харківський клуб писанкарства носить ім’я знаменитої української писанкарки, заслуженого майстра народної творчості України Оксани Білоус, яка приїжджає сюди з Києва для проведення майстер-класів.
Мистецтво членів клубу добре відоме не тільки в Україні, де за цей час відбулося не менше сотні виставок робіт харківських писанкарів, а й за кордоном. Зокрема, писанки, створені членами клубу, в тому числі Аллою Овчаренко, нині представлені в постійній експозиції робіт українських художників в американському місті Цинциннаті (штат Огайо) — побратимі Харкова.
Нині колекція клубу налічує до трьох тисяч писанок. Частина з них представлена на ювілейній виставці. Яких тільки писанок тут немає: прикрашені традиційним для Слобожанщини рослинним орнаментом, бісером, різьблені по дереву, створені за особливою технологією шляхом вирізування по яєчній шкаралупі… Як говорять знавці, це одна з найбільших клубних колекцій в Україні.
УКРІНФОРМ