Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.01.2007. КИЇВ. У Києво-Печерській Лаврі Предстоятель УПЦ очолив чин освячення великої агіасми

Урочисте богослужіння з нагоди свята Богоявлення у співслужінні намісника монастиря архієпископа Вишгородського Павла, архієпископа Переяслав-Хмельницького Митрофана, єпископа Бориспільського Антонія, лаврського та академічного духовенства очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир. Після Божественної літургії, звершеної у Свято-Успенському Києво-Печерському соборі, ієрархія та віруючі хресним ходом спустились з території Верхньої Лаври до колодязів преподобних Антонія і Феодосія Печерських, де Блаженнішим Митрополитом Володимиром був звершений чин освячення великої агіасми – великого освячення води. Після водосвятного молебню Предстоятель УПЦ окропив віруючих святою водою, побажавши, щоб йорданська святиня приносила користь для їх душ та тілес.
Почерпнути воду з джерел святих засновників Києво-Печерської Лаври преподобних Антонія і Феодосія Печерських, що біля храму ікони Богородиці “Живоносне джерело”, зібрались тисячі мирян.
Освячувати воду на ріках і озерах було прийнято на Русі ще у сиву давнину, разом з першими паростками християнства. Для цього у кризі пробивали ополонку у вигляді хреста — йордань, навколо котрої звершувався хресний хід, а згодом відбувалось освячення. Кожен віруючий твердо переконаний у цілющих якостях великої агіасми, освячена православним чином вода може зберігатись протягом десятків років.