Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.01.2007. РІВНЕ. Обласна держадміністрація не хоче виконувати рішення суду про повернення Воскресенського храму в Острозі православній громаді УПЦ

Затятий філаретівець Василь Червоній за часів свого губернаторства у Рівненській області, порушуючи законодавство України, відібрав Воскресенський храм у місті Острог у православної громади канонічної Української Православної Церкви і передав його розкольникам з так званого “київського патріархату”. Православна громада боронила і боронить свій храм, суди усіх інстанцій визнали незаконність рішення горе-губернатора. Останнє рішення Апеляційного суду від 21 грудня 2006 року включає пункт про негайне повернення храму православній громаді. Здавалося б, не гоже новому губернатору Рівненщини Віктору Матчуку продовжувати безславну боротьбу Василя Червонія з православними. Керівник області мав зробити все для виконання рішення суду, тим паче, що таку обіцянку він дав після зустрічі Президента Віктора Ющенка з єпископатом Української Православної Церкви, яка відбулася у грудні 2006 року. Віктор Матчук побіцяв 18 січня зустрітися з представниками православної громади у Острозі і пояснити позицію облдержадміністрації. Та, на жаль, обіцянка так і залишилась обіцянкою.
Це змусило архієпископа Рівненського і Острозького Варфоломія звернутися до губернатора з листом, у якому владика, зокрема, зазначив: “На наших зустрічах з Вами, Ви неодноразово запевняли нас, навіть давали гарантії, що Воскресенський храм м.Острога буде переданий нашій громаді, але для цього необхідно виконати деякі: юридичні норми… На сьогодні єпархіальне управління не бачить жодних юридичних перепон для виконання рішення Апеляційного суду.
17 січня, по обіді, до нас зателефонував Ваш помічник Руслан Володимирович і попередив, що запланованої зустрічі з громадою Воскресенського храму не буде… Я переконався, що обласна держадміністрація, взагалі не має наміру найближчим часом вирішувати питання Воскресенського храму, а, можливо, спеціально затягує вирішення питання, щоб спровокувати нашу громаду до силового захоплення храму, щоб пізніше звинуватити її в порушенні чинного законодавства і відмовити в заключенні охоронного договору”.
Варто зазначити, що у листі архієпископа Варфоломія йдеться про ще один приголомшливий факт: незважаючи на запевнення про невтручання у церковні справи, Секретаріат Президента продовжує брутальний тиск на Українську Православну Церкву. Владика згадує про те, що до Київської Митрополії телефонував радник Секретаріату Президента Олександр Саган, який говорив про необхідність “урезонити архієпископа Варфоломія”.
Чи не подібними дзвінками з Секретаріату пояснюється і небажання губернатора Рівненщини Віктора Матчука виконувати рішення суду про повернення Воскресенського храму канонічній Церкві?