Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.01.2007-08.02.2007

НАРУШЕНИЕ ПРАВ ВЕРУЮЩИХ

18.01.2007. РІВНЕ. Обласна держадміністрація не виконує рішення суду Затятий філаретівець Василь Червоній за часів свого губернаторства у Рівненській області, порушуючи законодавство України, відібрав Воскресенський храм у місті Острог у православної громади канонічної Української Православної Церкви і передав його розкольникам з так званого “Київського патріархату”. Православна громада боронила і боронить свій храм, суди усіх інстанцій визнали незаконність рішення горе-губернатора. Останнє рішення апеляційного суду від 21 грудня 2006 року включає пункт про негайне повернення храму православній громаді. Здавалося б, не гоже новому губернатору Рівненщини Віктору Матчуку продовжувати безславну боротьбу Василя Червонія з православними. Керівник області мав зробити все для виконання рішення суду, тим паче, що таку обіцянку він дав після зустрічі Президента Віктора Ющенка з єпископатом Української Православної Церкви, яка відбулася у грудні 2006 року. Віктор Матчук побіцяв 18 січня зустрітися з представниками православної громади у Острозі і пояснити позицію облдержадміністрації. Та, на жаль, обіцянка так і залишилась обіцянкою.
Це змусило архієпископа Рівненського і Острозького Варфоломія звернутися до губернатора з листом, у якому владика, зокрема, зазначив: “На наших зустрічах Ви неодноразово запевняли нас, навіть давали гарантії, що Воскресенський храм м. Острога буде переданий нашій громаді, але для цього необхідно виконати деякі юридичні норми… На сьогодні єпархіальне управління не бачить жодних юридичних перепон для виконання рішення Апеляційного суду. 17 січня до нас зателефонував Ваш помічник Руслан Володимирович і попередив, що запланованої зустрічі з громадою Воскресенського храму не буде… Я переконався, що обласна держадміністрація взагалі не має наміру найближчим часом вирішувати питання Воскресенського храму, а, можливо, спеціально затягує вирішення питання, щоб спровокувати нашу громаду до силового захоплення храму, щоб пізніше звинуватити її в порушенні чинного законодавства і відмовити в заключенні охоронного договору”.
Варто зазначити, що у листі архієпископа Варфоломія йдеться про ще один приголомшливий факт: незважаючи на запевнення про невтручання у церковні справи, Секретаріат Президента продовжує брутальний тиск на Українську Православну Церкву. Владика згадує про те, що до Київської Митрополії телефонував радник Секретаріату Президента Олександр Саган, який говорив про необхідність “урезонити архієпископа Варфоломія”.
Чи не подібними дзвінками з Секретаріату пояснюється і небажання губернатора Рівненщини Віктора Матчука виконувати рішення суду про повернення Воскресенського храму канонічній Церкві?

22.01.2007. РІВНЕ. Архієпископ Варфоломій звернувся з листом до Віктора Януковича з приводу порушення прав віруючих
Архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій звернувся з листом до прем’єр-міністра України Віктора Януковича. Проблема, яку порушив владика перед прем’єр-міністром, полягає в тому, що через зволікання голови Рівненської облдержадміністрації Віктора Матчука не виконується рішення апеляційного суду про передачу Воскресенського храму в Острозі його законним власникам – православній громаді УПЦ. Владика в листі вказав, що обласна влада, яка закликає всіх до законослухняності, сама порушує чинне законодавство.
Як повідомляла прес-служба УПЦ, Василь Червоній за часів свого губернаторства у Рівненській області, порушуючи законодавство України, відібрав Воскресенський храм у місті Острог у православної громади канонічної Української Православної Церкви і передав його розкольникам з так званого “Київського патріархату”. Православна громада боронила і боронить свій храм, суди визнали незаконність рішення колишнього губернатора. Останнє таке рішення прийняв апеляційний суд 21 грудня 2006 року.

22.01.2007. РІВНЕ. Віктор Матчук: долю Воскресенського храму вирішить Вищий адміністративний суд
Голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук прокоментував ситуацію, що склалася навколо прийняття рішення про передачу приміщення Свято-Воскресенської церкви.
У коментарі голови Рівненської ОДА йдеться про те, що „практично півтора року біля храму стояли люди, молились прихильники УПЦ. Вони чекали прийняття рішень суду. Пройшла перша інстанція – Рівненський міський суд. Потім була друга інстанція – апеляційний суд. У зв’язку з тим, що надійшла касаційна скарга від представників УПЦ КП, справа знаходиться на розгляді в третій інстанції – Вищому адміністративному суді…
Тому позиція влади дуже проста і зрозуміла: є рішення судів, яке потрібно виконувати. Яке б не було рішення Вищого адміністративного суду – воно буде виконане”.
Рівненський інформаційний портал

22.01.2007. ЖИТОМИР. Спасо-Преображенскому кафедральному собору грозит разрушение
Житомирские городские власти под руководством мэра Веры Шелудченко планируют уничтожить памятник воинам-освободителям в центре города, а на его месте построить бизнес-центр из метала и стекла с подземным паркингом. Этим взволнован настоятель Спасо-Преображенского кафедрального собора протоиерей Стефан Периг. По его мнению, кощунственная новостройка может привести и к разрушению Преображенского кафедрального собора, которому уже более двух столетий.
«Почему у нас много говорят о прозрачности действий власти, о законности и демократичности, а границы охранной зоны памятника могут изменять как угодно? Почему проходят такие проекты, осуществление которых нам не простят наши потомки?» – возмущается священнослужитель.
«И сегодня определенные силы пытаются нанести удар Православной Церкви… Где делают свое дело большие деньги, там нет ни духовности, ни законности, ни демократии», – заявил протоиерей Стефан Периг.
Городские власти данные факты не комментируют.
Напомним, что за последнее время в Житомире по инициативе городских властей был потушен «Вечный огонь» в память о погибших воинах Великой Отечественной войны.
rezonans.info

25.01.2007. РІВНЕ. “Рівне вечірнє”: “В Острозі триває конфлікт навколо Свято-Воскресенського храму”
Нині камуфляж правоохоронця поблизу цієї церкви став таким же звичним одягом, як і ряса священика. Подейкують, що у зв’язку з цим конфліктом скасував свій обіцяний візит до Острозької академії Віктор Ющенко — його радники, мовляв, навіть опосередковано не побажали втягувати Президента у конфлікт місцевого значення. Тож розбиратися у всій цій колотнечі доводиться керівництву області. Не такий досвідчений у церковних проблемах, як його попередник, голова облдержадміністрації Віктор Матчук зізнався, що питання рівномірного розподілу бюджету та справедливого виділення землі нині здаються йому дитячим лепетом у порівнянні з вирішенням міжконфесійних проблем: „Не я створив цю ситуацію, але «розгрібати» її доводиться мені. Після рішення Рівенського міського, а згодом і обласного апеляційного суду облдержадміністрація відмовилась від подачі будь-яких касацій в подальшому для того, щоб підвести риску під цим протистоянням в Острозі. Громада УПЦ Київського патріархату мала місяць, щоб або погодитись, або подати касацію у суди вищої інстанції. Зрештою, в чи не останній день цього терміну, 19 січня, громада УПЦ КП все ж зареєструвала свою заяву у Вищому адміністративному суді Києва. Тож нині облдержадміністрація знаходиться на роздоріжжі. Адже якщо ОДА на підставі рішення апеляційного суду підпише договір з громадою УПЦ, то вони мають право зайти в храм і ним користуватися. Але якщо після цього Вищий адміністративний суд анулює рішення апеляційного суду, то яким чином ми ту громаду зможемо звідти виселити? Я намагаюсь відшукати шляхи взаєморозуміння з обома громадами — і УПЦ, і УПЦ КП, але інколи міжконфесійні проблеми раціонального вирішення не мають взагалі.
Богдан Дем’янчук

08.02.2007. КИЇВ. Православній громаді в котрий раз відмовили у виділенні земельної ділянки під будівництво храму
У селі Забір’я Києво-Святошинського району Київської області сесія місцевої ради відмовила православній громаді у виділенні земельної ділянки під будівництво храму на честь Казанської ікони Божої Матері. Підставою для такого рішення сільські депутати вважають те, що будівництво храму не передбачене генеральним планом забудови села. Та насправді причиною відмови став банальний тиск з боку розкольників-філаретівців, представники яких прибули на сесію з сусідніх сіл і зчинили галас, що, мовляв, у Забір’ї достатньо церкви “Київського патріархату”.
За словами віруючих сельчан, врони не відчувають бажання місцевої влади задовольнити конституційне право общини на зведення храму. Виходить, Конституція України в Забір’ї — не головний документ?