Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.01.2007. ЖИТОМИР. Народний депутат Володимир Стретович ініціює розробку законопроекту з охорони національних релігійних святинь

28 грудня 2006 року у місті Чуднові Житомирської області невідомі пограбували місцевий Свято-Володимирський храм Української Православної Церкви. Було викрадено з півдесятка ікон ХІХ сторіччя. Грабіжники, щоб потрапити до церкви, зламали засув.
Перебуваючи у плановій поїздці у Чуднові, голова комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Верховної Ради України, лідер партії „Християнсько-Демократичний Союз”, народний депутат України Володимир Стретович прибув на місце вчинення злочину.
Парламентар запевнив благочинного Чуднівського округу, протоієрея Вадима Шапрана, що бере під свій парламентський контроль розслідування цієї справи.
„Наша політична сила започаткувала акцію підтримки знедолених людей. Я прибув до Чуднова, щоб передати від імені Партії „ХДС” три телевізори. Звичайно, коли дізнався про цей блюзнірський злочин, вчинений ще й напередодні великого православного свята – Різдва Христового, не міг не відвідати храм. Мене непокоїть те, що пограбування церков в Україні останнім часом набуло масового характеру. Головна проблема – відсутність надійної охорони в храмах. Переконаний, що держава має поставити заслон грабіжницьким діям злочинців. Це проблема не лише релігійних організацій. Найближчим часом я ініціюю створення законопроекту, який би дав можливість уберегти національні святині від розграбувань. Думаю, що варто створити національний реєстр особливо важливих культових споруд. Зобов’язати релігійні організації встановити за власний кошт у релігійних спорудах, які будуть занесені до реєстру, сигналізацію, а її підтримання здійснювати за рахунок держави. Таким чином ми зможемо врятувати наші святині”, — заявив народний депутат Володимир Стретович.
Юрій ДОРОШЕНКО, прес-секретар народного депутата України Володимира Стретовича