Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.12.2006 — 28.12.2006

21.12.2006. ЛЬВІВ. Львівські депутати проситимуть Верховну Раду заборонити в Україні діяльність «Свідків Єгови»
Депутати Львівської обласної ради звертатимуться до Верховної Ради України з вимогою визнати церкву «Свідків Єгови» незаконною та рекомендацією заборонити її діяльність на території України. Про це 20 грудня у коментарі Західній інформаційній корпорації повідомив депутат Львівської обласної ради, член постійної депутатської комісії з питань культури, духовного відродження, ЗМІ та туризму ЛОР Олег Нємчінов.
«До постійної комісії з питань культури, духовного відродження, ЗМІ та туризму надійшло звернення від ієрархів ряду християнських церков стосовно появи книги «Кінець фальшивої релігії вже близько!», яку розповсюджують «Свідки Єгови». Комісія розглянула і одноголосно висловила рішення доручити виконавчим органам обласної державної адміністрації, зокрема, управлінню внутрішньої політики та відділу релігій, які курують це питання, підготувати проект звернення обласної ради до Верховної Ради України з вимогою визнати церкву «Свідків Єгови» незаконною та рекомендувати заборонити її діяльність на території України», – повідомив О. Нємчінов.
«Ця книга порушує права громадян, оскільки принижує релігійні почуття переважної більшості українських громадян, які сповідують традиційні християнські конфесії. Звернення є фактично кульмінацією тих багаточисельних листів, які протягом багатьох років надходили на адресу владних органів щодо діяльність цієї секти. Громадяни свідчать, що в результаті діяльності «Свідків Єгови» руйнуються сім’ї: батьки залишаються без дітей, діти без батьків, і фактично йде насадження тоталітарної релігії.
На жаль, обласна рада не має права законодавчої ініціативи, але ми будемо звертатися до колег з Верховної Ради. Думаю, обласна рада підтримає цей проект звернення», – додав депутат. За його словами, звернення планують винести на розгляд сесії, яка відбудеться 26 грудня.
Нагадаємо, раніше представники християнських конфесій Львівщини звернулися до депутатів Львівської міської ради та Львівської обласної ради з відкритим листом, в якому просять захистити релігійні почуття парафіян.
Як зазначено у відкритому листі, спонукало їх звернутися до міських обранців «масове розповсюдження «Свідками Єгови» публікації «Кінець фальшивої релігії вже близько!», яка згідно з реквізитами розповсюджувалася у межах проведення „всесвітньої акції». «У публікації, яку отримала від «Свідків Єгови» значна кількість наших парафіян, міститься малюнок, що ображає їхні релігійні почуття, – на ньому зображена повія, яка символізує світову релігійну систему та яка ніби осідлала світові політичні системи в образі звіра. Дуже образливим для наших парафіян є те, що ця повія зображена на фоні виключно християнських храмів, про що однозначно свідчить як архітектура зображених будівель, так і наявність хреста над куполом одного з храмів, – йдеться у тексті, скерованому до депутатів. –
Ми вважаємо, що автори даної публікації свідомо вдалися до дій, які не лише ображають релігійні почуття християн, але й можуть бути розцінені як розпалювання релігійної ворожнечі.
”Купол”

21.12.2006. КИЕВ. Президент Украины назвал раскольника Филарета Денисенко «примером для подражания»
Президент Украины Виктор Ющенко направил поздравительную телеграмму отлученному от Церкви лидеру непризнанного в православном мире Киевского патриархата Филарету Денисенко.
«Искренне поздравляю Вас, выдающегося православного лидера и пламенного поборника православного единства, с днем тезоименитства», – говорится в президентской телеграмме. В. Ющенко отмечает, что Филарет – «пример для подражания не только для верных УПЦ Киевского патриархата, но и всех, кто был и остается патриотом своего Отечества». «Знаем и высоко ценим Вашу работу по поиску канонической дороги к установлению Украинской Поместной Православной Церкви в независимом украинском государстве», – сказано в поздравлении В. Ющенко лидеру украинских раскольников.
Интерфакс-Религия

28.12.2006. СИМФЕРОПОЛЬ. Православные села Перово выступают против религиозного насилия «Свидетелей Иеговы»
В то время, когда в Крыму все больше говорят о толерантности, то есть о дипломатичном отношении между представителями разных национальностей и религий, когда властями ведется постоянная работа по урегулированию этих отношений, а главы конфессий объединяются в союзы, в некоторых крымских селах начинается наступление одной религии на другую. Так, в селе Перово Симферопольского района, по словам священника Иоанна Дроздова, настоятеля храма Св. апостола и евангелиста Марка, православным просто не дают прохода «Свидетели Иеговы». Вообще-то данное религиозное объединение в селе существовало давно, но особо себя не проявляло. Вспышку иеговистской активности спровоцировало желание невестки одной из активисток движения крестить в православном храме своих детей. Похоже, для «Свидетелей Иеговы» это серьезное ЧП, требующее принятия немедленных мер. Во всяком случае, после того, как о данном событии стало известно, начался наплыв иеговистов из города. Свои собрания, они, как правило, приурочивают ко времени службы в храме Св. апостола и евангелиста Марка. Затем встречают прихожан, вооруженные антиправославной литературой, где карикатурно интерпретируются евангельские события. Ходят по домам, пытаются вести с гражданами «душеспасительные» беседы, всячески очерняя Православие. Особенно активно они работают в дни православных праздников, оскорбляя чувства верующих. Одну из прихожанок храма просто довели до нервного срыва, внушая ей мысль о неправильности ее религиозных взглядов. Разумеется, подобное нельзя не оценить как оскорбление религиозных чувств верующих местной православной общины, что является нарушением не только общечеловеческой этики, но и действующего законодательства. Поэтому настоятель прихода апостола и евангелиста Марка священник Иоанн Дроздов обращался к сельскому голове, затем было написано заявление в участковое отделение милиции. Кроме того, были собраны подписи пострадавших от подобного морального насилия. Следует сказать, что не только православные подписывались под документом, к ним присоединились и мусульмане, которых «Свидетели Иеговы» также не обошли своим «вниманием». Данный документ будет передан в Республиканский комитет по делам религий Крыма для рассмотрения и принятия каких-либо мер для защиты граждан от религиозного насилия.
Пресс-служба Симферопольской епархии