Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

20.12.2006. ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Місцева влада почала вкладати кошти — бюджетні і власні — у реставрацію ікон

В Івано-Франківському художньому музеї відкрилася виставка «Повернуті з небуття», на якій представлено вісім цінних, щойно відреставрованих львівськими майстрами, творів сакрального мистецтва XVI—XIX століть. Аби врятувати «Благовіщення», «Спаса на престолі», «Великомученика Дмитра», «Стрітення» та ще чотири ікони, за ініціативою голови облдержадміністрації Романа Ткача з обласної скарбниці було виділено майже 31 тисячу гривень.
— Треба владі віддати належне за те, що вона насправді щиро сприйняла ініціативу і відгукнулася на неї, — розповів директор художнього музею Михайло Дейнега. — Ми почали бити на сполох, бо є цінні ікони, які втрачаються. А ми хочемо, щоб до майбутніх поколінь дійшли не дошки і рами, а визнані твори сакрального мистецтва.
До консервування та реставрації ікон художнього музею долучилися і благодійники з місцевого Мистецького фонду імені Короля Данила та ВАТ «Кредобанк». Однак коштів не вистачає. Аби знайти нових меценатів, керівництво музею поряд із реставрованими роботами виставило шість ікон і дві «духовні» скульптури, які потребують негайного відновлення. Першим знову відгукнувся голова ОДА Роман Ткач, за власний кошт якого реставруватиметься «Розп’яття з пристоячими». Не відставати від губернатора вирішили й голова обласної ради Ігор Олійник та івано-франківський мер Віктор Анушкевичус. Вони теж вибрали по іконі, яким дадуть нове життя за рахунок особистих доходів.
“Україна молода”