Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.12.2006. КИЇВ. У Верховній Раді зареєстровано законопроект, що передбачає введення мораторію на приватизацію майна культового призначення з держвласності

15 грудня у Верховній Раді зареєстровано законопроект “Про внесення змін до деяких законів України” (щодо мораторію на приватизацію майна культового призначення, що перебуває у державній та комунальній власності), реєстр. № 2758, автори – народні депутати О.Турчинов, О.Боднар (фракція Блоку Юлії Тимошенко).
Депутати виступили з ініціативою введення мораторію на приватизацію майна культового призначення, що перебуває у державній та комунальній власності
Як зазначено у пояснювальній записці, метою розробки зазначеного законопроекту “є захист майнових прав релігійних організацій, культові будівлі і споруди яких раніше були експропрійовані державою і підлягають поверненню ним у власність відповідно до зобов’язань України перед Радою Європи”.
З метою відновлення історичної справедливості та забезпечення проведення реституції раніше націоналізованого нерухомого майна колишнього культового призначення автори законопроекту пропонують Верховній Раді запровадити “мораторій на приватизацію/продаж будівель (споруд, приміщень) та їх окремих частин, які мали чи мають культове призначення, використовуються не за призначенням та знаходяться у державній чи комунальній власності”. Законопроект передбачає, що зазначене нерухоме майно може бути повернуто релігійним організаціям у власність відповідно до спеціального закону.
Слід звернути увагу не те, що про необхідність запровадження такого мораторію і прийняття відповідного закону наголошували члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій на зустрічах з Головою Верховної Ради України О.Морозом (20 жовтня ц.р.), керівництвом парламентських фракцій Блоку Юлії Тимошенко (24 жовтня ц.р.) та Партії регіонів (30 листопада ц.р.), а також на зустрічі з експертами Венеціанської Комісії та ОБСЄ/БДІПЛ у Міністерстві юстиції України (18 вересня ц.р.).
Громадський простір