Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.12.2006. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир звернувся до віруючих з нагоди 1700-ліття мученицького подвигу святої великомучениці Варвари

У Зверненні Предстоятеля УПЦ говориться: “2006 рік завершується визначною датою — вшануванням всією повнотою Православної Церкви 1700-ліття мученицького подвигу святої великомучениці Варвари, подвижниці початку ІV століття.
Церква після вознесіння Христа Спасителя, починаючи з апостольського періоду є Церквою мучеників. Всі ми, православні християни, глибоко вшановуємо та пам’ятаємо подвиги тих, хто ціною своєї крові засвідчив свою віру в Господа Ісуса Христа. Мученик — це той, хто жертвує своїм життям заради вірності істині Христовій.
Сам Ісус — Мученик Божий в найвищому значені цього слова. Він Приклад, який надихав Своїх послідовників на сповідання віри у Нього. Своєю згодою на принесення Себе в жертву за людські гріхи Він показав найвище свідоцтво вірності спасительній місії, яку довірив Йому Отець Небесний.
Шляхом мучеництва і сповідництва йшло безліч поколінь християн давнього і нового часів. Їхня кров стала тим фундаментом, на якому будується Боголюдський організм Христової Церкви. Їхні подвиги свідчать про істину непереможності вчення Христового: „… сбудую Я Церкву Мою, і ворота пекла не подолають її» (Мф. 16, 18). Як свідчить історія, ці слова Спасителя є пророчими. Ніякі сили пекла не здолали і не зможуть здолати Його Святої Церкви. Подвиг святої великомучениці Варвари є яскравим підтвердженням цієї істини. Пізнавши Бога через гармонію Його творіння, вона назавжди стала вірною послідовницею Христа. Свята Церква називає її „Невістою Христовою прекрасною».
Православний український народ з особливою любов’ю та благоговінням вшановує пам’ять святої сповідниці Христової, яка своїми святими мощами освятила нашу землю і стала прикладом непохитності віри для наших співвітчизників, які в роки гонінь на Церкву віддали своє життя за Україну. Завдяки їх подвигам відродилась свята Православна віра на нашій землі і Церква продовжує виконувати свою місію, яку доручив їй Сам Господь Ісус Христос — вести людей до спасіння. Хоча сьогодні святі мощі великомучениці Варвари знаходяться в розкольницькому полоні, ми віримо, що вона разом з нами, вона чує наші молитви і спішить нам на допомогу. Які б важкі часи ми не переживали, які б труднощі не долали, пам’ятаймо євангельські слова Христа Спасителя: „Не бійся мале стадо, бо Отець ваш благоволив дати вам Царство»(Лк. 12,32).
З нагоди 1700-літнього ювілею мученицької кончини святої великомучениці Варвари я закликаю всіх вірних чад Української Православної Церкви до посиленої молитви за нашу Церкву, Українську державу, за наш народ, щоб Господь благословив нас миром, злагодою, благополуччям, зцілив рани розколу, дарував нам непохитності віри і силу християнської любові.
Свята великомучениця Варвара, моли Бога за нас!”