Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.12.2006. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир зустрівся з Комісаром Ради Європи з прав людини

16 грудня Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммамберг відвідав Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру, де зустрівся з Предстоятелем Української Православної Церкви. Окрім Блаженнішого Митрополита Володимира, у зустрічі взяли участь керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, голова Синодального відділу релігійної освіти, місіонерства і катехізації архієпископ Полтавський і Кременчуцький Филип і керівник Відділу зовнішніх церковних зв’язків профессор протоієрей Миколай Забуга.
Головною темою бесіди були актуальні проблеми, що стоять сьогодні перед Українською Православною Церквою. Блаженніший Владика звернув увагу гостя на проблему розколу — рану, що вже п’ятнадцять років кровоточить на тілі Церкви. Предстоятель УПЦ також розповів Комісару Ради Європи, що Українська Православна Церква з часу проголошення незалежності України не має статусу юридичної особи. З цим пов’язано багато проблем. Наприклад, складнощі з реституцією церковного майна. Досі Церква не отримала права на користування приміщеннями, які були відібрані в неї ще під час революції 1917 року. Держава не поспішає повертати священослужителям стародавні церковні книги, передавати архівні матеріали про репресії священослужителів і мирян, експропріювання церковного майна та голодомор.
«Якщо храми і повертають Українській Православній Церкві, то ці приміщення важко зареєструвати та законодавчо оформити через відсутність у Церкви юридичного статусу», — зазначив Блаженніший Митрополит Володимир. За його словами, на сьогодні 900 об’єктів церковної власності використовуються не за призначенням.
Не менш важливою проблемою для Церкви, на думку Предстоятеля, є те, що держава дозволила представникам різних конфесій по черзі звершувати богослужіння в храмах канонічної Православної Церкви. Особливо це характерне для західних регіонів України. Нерідко почерговість призводить до ворожнечі між віруючими.
Останнє, на чому наголосив Блаженніший Митрополит Володимир — оподаткування храмів і монастирів без урахування того, що Українська Православна Церква є неприбутковою організацією. «Не дивлячись на те, що Церква живе за рахунок добровільних пожертв, священослужителі все одно сплачують податки за користування приміщеннями», — зауважив Предстоятель.
Архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан звернув увагу Комісара Ради Європи на те, що в Україні непоодинокими є випадки, коли органи місцевої влади несвоєчасно виконують судові рішення про передачу Церкві майна.
«Через гальмуванння з боку місцевої влади в деяких регіонах нашої держави досі не вирішено питання про введення в навчальні програми загальноосвітніх шкіл основ християнської етики», — сказав архієпископ Полтавський і Кременчуцький Филип.
А голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків, ректор Київської духовної академії професор протоієрей Миколай Забуга висловив занепокоєння тим, що духовна освіта в Україні не визнається на державному рівні, а училища, семінарії та академії не мають акредитації; їхні дипломи про освіту не визнаються.
У свою чергу, Томас Хаммамберг розповів ієрархам про своє перебування в Україні.
«Я відвідав багато ваших дитячих будинків і з радістю дізнався, що в багатьох із них соціальну та благодійну діяльність здійснюють православні священослужителі. Честь і хвала тим, хо допомагає найбільш незахищеним верствам населення», — сказав він.
Пан Хаммамберг наголосив, що виходячи з того, що Церква — це спільнота людей, вона обов’язково повинна мати права. «Ми ж не можемо уявити, щоб у XXI столітті в одній з провідних країн Європи були безправні люди. Життя та діяльність Церкви обов’язково повинні бути юридично оформленими. Вона не тільки повинна безпроблемно володіти своїм майном, але й мати гарантії захисту прав — як громади, так і окремих віруючих», — сказав він.
Сайт “Українська Православна Церква”