Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.12.2006. КИЕВ. В столице открыт Всеукраинский центр детской кардиохирургии

В Киеве торжественно открыт Всеукраинский республиканский центр детской кардиохирургии. Открыли центр на территории «Охматдета» (улица Чорновила, 28/1) премьер-министр Украины Виктор Янукович и министр здравоохранения Юрий Поляченко.
На церемонии также присутствовали Киевский городской голова Леонид Черновецкий, народные депутаты, министры, работники медицинской сферы. По благословению Предстоятеля Украинской Православной Церкви Блаженнейшего Митрополита Владимира, в церемонии открытия центра принимал участие епископ Бориспольский Антоний. Он зачитал приветственное слово Предстоятеля УПЦ, в котором, в частности, говорится: «Піклування про людське здоров’я – душевне і тілесне споконвіку є турботою Церкви. Проте підтримка фізичного здоров’я у відриві від здоров’я духовного з православної точки зору не є безумовною цінністю. Господь Ісус Христос, проповідуючи словом і ділом, лікував людей, піклуючись не тільки про їх тіло, але найбільш про душу, а в результаті про цілісний склад особи. Церкві Христової, наділеної своїм Божественним Засновником всією повнотою дарів Духу Святого, спочатку був наданий дар зцілення і сьогодні в чині сповіді нагадує своїм чадам про те, що вони приходять у врачебницю, щоб відійти зціленими.
Біблійне відношення до медицини якнайповніші виражено в книзі Ісуса Навіна сина Сірахова: “почитай лікаря честю по потребі в ньому, бо Господь створив його, і від Горішнього лікування. Для того Він дав людям знання, щоб прославляли Його в дивних справах Його: ними Він лікарює людину і знищує хворобу його. В їх руках і буває успіх: бо вони моляться Господові, щоб він допоміг їм подати хворому полегшення і зцілення до продовження життя”.(Сир.38, 1-2, 6-10, 12-14)
Православна Церква з незмінно високою повагою відноситься до лікарської діяльності, в основі якої лежить служіння любові, спрямоване на запобігання і полегшення людських страждань.
Значну частину загального числа недугов людини складають спадкові захворювання на вирішення проблем яких і створений цей дитячій кардіохірургічний центр. Розвиток новітніх методів діагностики та хірургічного втручання, яки представлені в центрі можуть сприяти запобіганню таких хвороб і полегшенню страждань багатьох дітей та їх батьків.
Сьогоднішнє урочисте відкриття та освячення центру дитячої кардіології та кардіохірургії є значною подією в нашій державі і по перше в сфері лікування дитячих вадів серця, лікування яких потребує хірургічного втручання в перші дні життя дитини.
Бажаю керівництву і лікарям центру доброго здоров’я, успішної роботи, і творчих успіхів. Батькам та дітям, що походять лікування терпіння і Божої підтримки.
Закликаю на Ваші труди Боже благословення».
Стоит отметить, что синодальный отдел УПЦ “Мисия социальной помощи детям” под руководством архимандрита Филарета (Кучеров) входит в попечительский совет медицинского центра.
Премье-министр Виктор Янукович во время открытия центра отметил, что самой главной и одной из первых в Украине будет проведена реформа системы здравоохранения. «Именно главное, чтобы услуги медицинские доходили до больных, чтобы реформа, которую мы запланировали, была направлена на человека. Многие государства, которые реформировали систему здравоохранения, прошли этот экзамен и сегодня имеют значительно лучше систему, чем имеет на сегодняшний день независимая Украина. Безусловно, тот путь, который должны мы пройти в ближайшее время, он не простой, тяжелый, но он крайне необходимый», — сказал премьер.
Он также сообщил, что правительство заложило в бюджете на развитие медицинского центра свыше 20 млн. грн. и в дальнейшем будет предлагать создание аналогичных клиник в других регионах Украины, поскольку на сегодняшний день их очень мало.