Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

30.11.2006. КИЇВ. Завершився міжконфесійний семінар тюремних капеланів

Міжконфесійний семінар капеланів, що звершують служіння у тюрмах, відбувся у приміщеннях Вищої Римо-католицької семінарії у Ворзелі. Участь у заході взяли представники конфесій, що входять до міжконфесійної благодійної місії по духовно-виховній роботі у в’язницях та представники Держдепартаменту з питань виконання покарань на чолі з заступником начальника пані Наталією Калашник, зарубіжні спеціалісти. У рамках форуму обговорювалися питання реформування і гуманізації закладів пенітенціарної системи у країнах пострадянського простору, ресоціалізації в’язнів і посильній участі у цьому процесі тюремних священиків.
Українську Православну Церкву представив голова Синодального військового відділу архієпископ Львівський і Галицький Августин. Владика зачитав доповідь про стан тюремного служіння духовенства УПЦ, особливо торкнувся питань міжконфесійної толеранції та взаємовідносин у тюрмах. Доповідач закликав капеланів до ревної місії у в’язницях з дотриманням поваги до вірних інших конфесій та недопускання прозелітизму.
Наталія Калашник доповіла про діяльність Департаменту. Сьогодні у кожній колонії є молитовна кімната, а близько 20000 засуджених (зі 162000, які відбувають покарання, або знаходяться у СІЗО) є постійними парафіянами 65 храмів різних конфесій (26 з них є окремими типовими культовими спорудами). Співробітник Департаменту відзначила роботу міжконфесійної місії, яка надає посильну допомогу в першу чергу найбільш незахищеним верствам в’язнів: жінкам і неповнолітнім, інвалідам та важкохворим. Було відзначено гостру необхідність присутності священнослужителів у СІЗО та виправних колоніях, які допомагають ресоціалізувати людей, які на декілька років є ізольованими від суспільства. Лише кожного третього відвідують родичі або близькі, і тільки пастир не залишає без своєї уваги жодного.
Окремо слід виділити доповідь доктора гуманітарних наук Павла Мочидловського, колишнього голови департаменту з питань виконання покарань Польщі. Він окреслив роль тюремних священиків у сучасності. Мочидловський зазначив, що ті, хто виходить із в’язниці стають гіршими. Він засудив убивчу тенденцію амністувати у зв’язку з переповненням, оскільки переважно на волю відпускають хворих туберкульозом або снідом. Це в кінцевому результаті створює для суспільства ще більші проблеми. На думку доповідача роль священика у тюрмі не обмежується тільки прищепленням в’язням моральних імперативів, що після звільнення не дозволять їм повернутись на злочинну дорогу, але й підтримкою зв’язку між контингентом та їхніми родинами, оскільки, знаходячись серед суспільства родичі часто відчувають пресинг з боку оточуючих.
Наступного дня учасники мали змогу ознайомитись з роботою Департаменту, а у другій половині дня у Синодальному військовому відділі УПЦ відбулась робоча зустріч капеланів з архієпископом Августином та відвідини святині. Форум ще раз довів гостру необхідність тісного співробітництва Церкви з силовими структурами на благо суспільства.
В.Свистун