Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.11.2006. МУКАЧЕВЕ. Уніати чинять чергову спробу відібрати у православних храм

До єпископа Мукачівського і Ужгородського Агапіта звернувся настоятель приходу та церковна громада села Зарічево Перечинського району Закарпатської області. Вони повідомили, що православні мешканці села не можуть зайти в храм для звершення літургії, так як греко-католиками вже другий тиждень блокується вхід до святині.
Храм в селі Зарічево засновано 1770 року, освячено 1809 року, століттями в ньому лунала молитва, навіть в комуністичні часи храм не було закрито. На сьогоднішній день село нараховує близько 1000 хат, з яких греко-католиків всього 50 дворів. Але не зважаючи на невелику кількість уніатів, державною адміністрацією було прийнято рішення про зведення греко-католицього храму в селі за рахунок держави. Це рішення підтримала православна громада, яка згодилась всіляко допомагати в будівництві, але ця пропозиція була відхилена греко-католиками, натомість вони намагаються відібрати храм у православних.
Після звернення віруючих села Зарічево до владики Агапіта, ним було прийнято рішення про те, щоб відслужити літургію в цьому селі і молитовно підтримати православну громаду. Зайти до храму православним вдалося, тому що міліція запобігла провокаціям з боку уніатів. Після літургії владика виголосив проповідь, в якій, зокрема, підкреслив недопустимість тиску уніатів на православних. Єпископ Агапіт також подякував віруючим за твердість у вірі і пообіцяв всіляко допомогти жителям села у вирішенні цієї проблеми на рівні обласної державної адміністрації. В свою чергу люди зі сльозами на очах дякували своєму єпископу за підтримку та просили святих молитв.