Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

27.10.2006. КОНОТОП. Блаженніший Митрополит Володимир здійснив архіпастирський візит до ставропігійного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці Глинська Пустинь

Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всія України з 25 по 26 жовтня з архіпастирським візитом перебував в Конотопській і Чернігівській єпархіях.
25 жовтня, по дорозі до ставропігійного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці Глинської пустині, що знаходиться біля міста Глухова Сумської області, Блаженніший Митрополит Володимир відвідав історико-культурний заповідник “Гетьманська столиця” у смт. Батурин Бахмацького району. Батурин – це пам’ятка козацької доби. На території Державного історико-культурного заповідника „Гетьманська столиця” нині нараховується 42 об’єкти культурної спадщини.
У цей же день за вечірнім богослужінням Блаженніший Митрополит Володимир молився в Глинській пустині, в храмі на честь Іверської ікони Божої Матері, що був побудований в 1999 році.
26 жовтня, в день памяті Іверської ікони Божої Матері, Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всія України очолив Божественну літургію в храмі на честь святого чудотворця Миколая в Глинській пустині. Його Блаженству співслужили єпископ Конотопський і Глухівський Інокентій і намісник святої обителі Різдва Пресвятої Богородиці Глинської пустині єпископ Васильківський Лука, а також братія монастиря. Митрополит Володимир подарував для монастиря на молитовну згадку ікону всіх преподобних Києво-Печерських та побажав, щоб покров Цариці Небесної перебував над святою обителлю та над всіма нами.
Після богослужіння Блаженніший Митрополит Володимир у приміщенні глухівського міського краєзнавчого музею відкрив хоровий фестиваль “Глинські дзвони”. Звертаючись до його учасників, Блаженніший Владика зазначив: “Шановні учасники цього першого фестивалю! Я радий вітати ваше добре починання і хочу побажати, щоб воно знайшло своє продовження. Вслуховуючись в будь-які піснеспіви нашого народу, можна пізнавати його долю. Крім того, можна відповісти на питання, яке цікавить багатьох: чому в Православній Церкві хорові співи не супроводжуються грою на музичних інструментах під час богослужіння, хоча, дійсно, у Вітхому Завіті такі інструменти використовувались? Вслуховуючись в церковні і духовні піснеспіви наших великих композиторів і співвітчизників, таких як Березовський і Бортнянський, можна відповісти, що слав’янська душа не потребує ніякого акомпанементу, бо співає своїм серцем і душею – наш народ славить Бога своїми серцем і душею. Всі композитори-співвтчизники залишили народу багату спадщину, на якій ми виховуємось. Їхні пісненспіви вводять до нашої душі звуки небесні, які допомагають нам знайти шлях до серця, а через нього і до Бога. Я закликаю Боже благословення, щиро вас вітаю, і бажаю, щоб такі зустрічі продовжувались надалі, щоб ми більше розуміли, яку найбагатшу в усьому світі спадщину ми маємо. Бажаю, щоб ми дорожили цією спадщиною, як люди, як коріння Боже, про яке ніколи не забуває Господь, і яке повинно завжди виправдовувате своє високе покликаня”.
Цього ж дня Предстоятель Православної Церкви завітав до Спасо-Преображенського чоловічого монастиря, що в місті Новгород-Сіверський, Чернігівської єпархії. Блаженніший Владика поклонився святиням монастиря та подарував ікону преподобних Києво-Печерських настоятелю святої обителі ігумену Володимиру. “Їдучи неподалік, ми не могли не завітати в цю обитель, адже вона мені близька. Я її освячував після капітального ремонту, потім був тут на зустрічі трьох президентів: Россії, України і Білорусії. Віруючим християнам Новгород-Сіверська я бажаю одного, щоб звеличувались і збільшувались у нашому житті три головні чесноти: віра, надія, любов, а терпіння в нашого народу вистачає, і я думаю, що це допоможе людям стати кращими і добрішими”.
На зворотній дорозі до Києва Предстоятель УПЦ з неофіційним візитом завітав до Чернігова в Свято-Троїцький кафедральний собор, де вклонився молитвеникам зелі Чернігівської: святителю Феодосію та преподобному Лаврентію, а також, вшанував память митрополита Чернігівського і Ніжинського Антонія.