Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.10.2006 -14.11.2006

НАРУШЕНИЕ ПРАВ ВЕРУЮЩИХ

18.10.2006. КИЕВ. Почетный президент «Трест Киевгорстрой -1 им. Загороднего» Алексей Омельяненко считает протесты против строительства Владимирского храма необоснованными
Так он прокомментировал во время онлайн-конференции на http://for-ua.com/ForUm’e ситуацию со строительством церкви в сквере на пересечении киевских улиц Гончара и Хмельницкого. «Проблема этого проекта в том, что люди недостаточно с ним ознакомлены. А ведь при строительстве часовни не будет снесено ни одно дерево, а будут посажены еще и новые. Количество скамеек увеличится в два раза. То есть сквер никуда не исчезнет, а станет не просто лучше, а гораздо лучше», – отметил почетный председатель «Трест Киевгорстрой -1 им Загороднего» Алексей Омельяненко. По его мнению, заинтересованными в протестах против строительства часовни могут быть люди, «которые преследуют собственные меркантильные интересы, либо отрицательно настроены к Церкви как религиозному институту». «Я не знаю массовых акций протеста против строительства православных храмов, но знаю точно, что с Церковью как Божьим домом всегда боролся тот, кто Богом был низвергнут из рая за гордыню», – продолжил он.
«Могу с уверенностью сказать, что большинство выступает “за” подобное строительство. Ведь именно местные жители обратились к отцу Андрею построить часовню, это прихожане Украинской Православной Церкви. Я лично встречался с представителями жителей, которые выступают «против» застройки церкви. Аргументов два: «негде будет выгуливать собачек» и «уничтожат деревья». Но следует отметить, что ни одно дерево не будет срублено и памятник Зое Космодемьянской будет сохранён. Да, безусловно, среди местных жителей есть противники застройки, но есть и сторонники постройки часовни, которых больше», – сказал Алексей Омельяненко.
По его информации, в прошлом веке это был не сквер, а техническая площадка для разворота трамвая, то есть пустырь. По карте Киева от 1925 года видно, что трамвайные линии проходили по нынешним улицам Гоголевской и Гончара. Поэтому, учитывая технические особенности трамвая, для удобного разворота была создана трамвайная петля. Только после войны трамвайные линии на этих улицах убрали, но незастроенное место осталось.
«Тем не менее, если дело дойдет до суда, то это будет цивилизованным решением этого конфликта. И как законопослушное предприятие мы будем выполнять решение суда», – сказал Алексей Омельяненко.
«ForUm»

24.10.2006. РІВНЕ. Архієпископ Рівненький і Острозький Варфоломій зустрівся з парафіянами, які вже цілий рік охороняють Воскресенський храм міста Острога від захоплення розкольниками-філаретівцями
22 жовтня архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій відвідав Свято-Воскресенський храм міста Острога, щоб зустрітись з парафіянами, які вже цілий рік охороняють будівлю від захоплення розкольниками-філаретівцями.
Рівно рік тому тодішній настоятель храму, порушуючи святенницьку присягу та церковні канони через бажання стати розкольницьким єпископом, перейшов до УПЦ-КП. Він таємно, при підтримці тодішнього екс-губернатора Рівненської області Василя Червонія, перереєстрував православну громаду і обманним шляхом хотів заволодіти Воскресенським храмом. Громада довідалась про зраду лжепастиря і мужньо захистила святиню.
Судові інстанції зволікають з позитивним вирішенням проблеми православної громади, тому віруючі змушені охороняти свій храм від можливого захоплення. Кожного дня ранком до храму приходять люди, щоб заступити для його охорони, а на нічну охорону збирається щодня не менше п’ятнадцяти чоловік.
Архієпископ Варфоломій підтримав захисників с і має надію, що по вірі й молитві парафіян Господь допоможе їм дочекатись справедливості в судових рішеннях.
Кожного недільного чи святкового дня на церковному погості звершується уставне богослужіння. Трагедія ще тісніше згуртувала парафіян навколо рідного храму.

01.11.2006. ЧЕРНІГІВ. Священик Української Православної Церкви спростував через суд неправдиву інформацію про “побиття” представника так званого Київського патріархату
Бахмацький райсуд Чернігівської області у повному обсязі задовольнив позов священика УПЦ Володимира Мисенка до журналіста Олексія Дашевського.
Приводом для позову стала публікація про побиття в районі священика Київського патріархату на сайті „Високого Валу” в Коропському районі.
Священик УПЦ звернувся до суду з позовом на кореспондента “ВВ” з вимогою спростування інформації. У своїй заяві позивач зазначив, що “7 серпня 2006 року був очевидцем події, яка сталася між в.о. благочинного Коропського району „УПЦ КП” та прихожанами Свято-Вознесенської парафії смт Короп. При цьому не було скоєно нападу на в.о. благочинного, працівникам музею ніхто не погрожував”.
Суд задовольнив вимоги позивача.

14.11.2006. МУКАЧЕВЕ. Уніати чинять чергову спробу відібрати у православних храм
До єпископа Мукачівського і Ужгородського Агапіта звернувся настоятель парафії та церковна громада села Зарічеве Перечинського району Закарпатської області. Вони повідомили, що православні мешканці села не можуть зайти в храм для звершення літургії, оскільки греко-католики вже другий тиждень блокують вхід до святині.
Храм в селі Зарічеве заснований 1770 року, освячений 1809 року, століттями в ньому лунала молитва, навіть у комуністичні часи його не закривали. На сьогоднішній день село нараховує близько тисячі дворів, з них 50 дворів, де живуть греко-католики. Хоч у селі невелика кількість уніатів, державна адміністрація прийняла рішення про зведення греко-католицького храму в селі за рахунок держави. Це рішення підтримала православна громада, яка згодилась навіть допомагати в будівництві, але пропозиція була відхилена греко-католиками, натомість вони намагаються відібрати храм у православних.
зважаючи на звернення віруючих села Зарічеве, владика Агапіт прийняв рішення про те, щоб відслужити Літургію в цьому селі і молитовно підтримати православну громаду. Зайти до храму православним вдалося, тому що міліція запобігла провокаціям з боку уніатів. Після Літургії владика виголосив проповідь, в якій, зокрема, підкреслив недопустимість тиску уніатів на православних. Єпископ Агапіт подякував віруючим за стояння у вірі і пообіцяв допомогти жителям села у вирішенні цієї проблеми на рівні обласної державної адміністрації.