Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.10.2006 . КИЇВ. Царські врата Софійського собору реставруватимуться у Польщі

730 днів унікальна пам’ятка українського мистецтва перебуватиме за межами країни. Цей строк виконання відновлювальних робіт встановлено розпорядженням уряду, повідомляє Департамент комунікацій влади та громадськості Секретаріату Кабінету Міністрів України.
Прийняття зазначеного розпорядження зумовлене тим, що строк переробки товарів за межами митної території України, відповідно до статті 240 Митного кодексу, не може перевищувати 90 днів. Для реставрації та реконструкції Царських врат цього терміну замало.
Роботи з реставрації та реконструкції виконуватимуть Польські майстерні реставрації пам’ятників мистецтва, обрані на конкурсних засадах. Договір між національним заповідником „Софія Київська” та Польськими майстернями реставрації пам’яток мистецтва від 30 січня ц.р. передбачає, що строк виконання робіт становитиме 24 місяці. Проект здійснюється на виконання Указу Президента від 30 грудня 2005 року „Про невідкладні заходи щодо відродження Софії Київської як загальнонаціонального духовного центру”.
Царські врата Святої Софії були виготовлені у 1747 р. видатними київськими ювелірами І. Завадовським, С. Тараном та П. Волохом. До 1922 р. Царські врата знаходилися в іконостасі Софійського собору. У березні 1922 р. для боротьби з голодом, в Україні розпочалося вилучення церковних цінностей. Частина з них була направлена до Москви, а частина передана Всеукраїнському Музейному містечку, яке знаходилося на території Києво-Печерської Лаври.
Довгий час мистецтвознавці вважали, що срібні Царські врата були втрачені назавжди. Але 10 січня 1984 р. з фондів Києво-Печерського історико-культурного заповідника до фондів „Софійського музею” було передано десять срібних фрагментів Царських врат.
Відповідно до канонів християнської іконографії Царські врата головного вівтаря були прикрашені біблійними сюжетними композиціями і орнаментом. У їхній верхній частині, було зображено традиційну сцену „Благовіщення”. В центрі містилися фігури Богоматері та праведної Єлизавети, а у нижніх кутах – образи святих. Доповнювалась композиція фігурою царя Давида у східному одязі, що сидів, тримаючи в руках скіпетр і книгу.
Срібні Царські врата XVIII ст. являють собою рідкісну пам’ятку українського мистецтва, створену видатними київськими ювелірами, жоден з творів яких не дійшов до нашого часу. Проект відновлення Царських врат здійснюватиметься за рахунок благочинних коштів і дозволить провести реставраційні роботи зі збереження пам’ятки культури і мистецтва національного значення, здійснити повне їх відтворення та монтаж у головний іконостас Софійського собору.
УТР