Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.10.2006 -13.11.2006

16.10.2006. ВІННИЦЯ. У Браїлівському монастирі вшанували ікону Пресвятої Богородиці Браїлово-Почаївську
14 жовтня, на свято Покрови Пресвятої Богородиці, насельниці Свято-Троїцького жіночого монастиря, що у смт Браїлів Жмеринського району, вшановували одну з головних святинь обителі – ікону Пресвятої Богородиці Браїлово-Почаївську. Цей образ з’явився у монастирі завдяки професору Ніжинського історико-філологічного ліцею протоієрею А. Хойнацькому, який знайшов її серед інших ікон у Почаївській Лаврі. Він же і клопотав перед лаврським начальством про перенесення святині в Браїлівську обитель. Це було у 1888 році. Після революції монастир закрили, і черниці переховували ікону у будинках віруючих, поки обитель не була відкрита під час Великої Вітчизняної війни. Вдруге ікона зникла у 1962 р., коли богоборницька влада знову закрила храми монастиря і розігнала черниць.
На сьогодні доля святині невідома, а у Браїлівській обителі знаходиться копія чудотворної ікони, яка також прославилася чудесами і зціленнями по молитвах Божої Матері. Традиційно на день її святкування у Браїлів збираються паломники зі всієї України.
Цього року святкову Божественну літургію у монастирі звершував вікарій Вінницької єпархії єпископ Шаргородський Пантелеімон. Вітаючи численних прочан, які заповнили Троїцький собор, владика нагадав історію шанованого образу і закликав на усіх присутніх у храмі благословення і покров Пресвятої Діви Марії. За монастирською традицією, після богослужіння відбувся хресний хід з чудотворною іконою навколо обителі. У ньому взяли участь більше двох тисяч віруючих.
Прес-служба Вінницької єпархії

16.10.2006. САРНИ. Освячено розпис нового храму
Архієпископ Сарненський і Поліський Анатолій звершив Божественну літургію у Свято-Іоанно-Богословському храмі села Заболоття Володимирецького району, що на Рівненщині. Також владика освятив храм після художнього розпису, який здійснили місцеві іконописці. Архієпископ Анатолій висловив подяку парафіянам та настоятелю протоієрею Андрію Бездомову за сприяння у розбудові та прикрасі храму.

16.10.2006. КИЕВ. Для колокольни Свято-Покровского храма села Писки освящено 10 колоколов
На светлый праздник Покрова Пресвятой Богородицы Свято-Покровский храм села Писки Васильковского района Киевской области отмечал свой престольный праздник. Божественную литургию возглавил благочинный Васильковского округа протоиерей Андрей Гоенко. После богослужения было освящено 10 колоколов. Самый большой из них весит около трех тонн. Они вылиты на Воронежском колокольно-литейном заводе «Вера» для Свято-Покровского храма. Благочинный округа поблагодарил протоиерея Олега Дзюбу, который положил немало своих трудов в благое дело.

16.10.2006. ХУСТ. Архиепископ Иоанн освятил росписи Покровского храма
Архиепископ Хустский и Виноградовский Иоанн освятил роспись храма Покрова Пресвятой Богородицы в селе Бобовое Виноградовского района. Это единственный православный приход на территории венгерских сел Хустской епархии. Венгерское население епархии – в основном реформаторы и униаты. Но в селах Фаркашово, Петрово, и Бобовое насчитывается 412 венгерских и около 15 украинских семей, которые исповедуют Православие.
По благословению правящего архиерея богослужения в храме совершаются на венгерском языке по книгам, переведенным доктором теологии, благочинным администратором православных приходов Венгрии протоиереем Берки Ферисом.

16.10.2006. КІРОВОГРАД. Свято-Покровський кафедральний собор міста Олександрії відзначив 110-річчя від дня освячення храму
Святкове богослужіння очолив єпископ Кіровоградський і Олександрійський Пантелеімон. Владиці співслужили секретар єпархії протоієрей Петро Сидора, настоятель собору протоієрей Анатолій Яблонський, священнослужителі Олександрійського благочиння.
В ювілейних урочистостях взяли участь голова Олександрійської міської ради О. Скічко та два колишніх мери – народний депутат С. Цапюк і заступник міністра агропромислового комплексу України В. Моцний.
Владика Пантелеімон щиро привітав учасників свята з ювілеєм і за заслуги перед Церквою та особистий вклад у відродження Свято-Покровського собору вручив В. Моцному – орден преподобного Іллі Муромця, С. Цапюку – орден преподобного Нестора Літописця, заступнику міського голови В. Півняку – орден рівноапостольного князя Володимира. Нагороди благословив Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир.
За ініціативи Кіровоградського єпархіального управління до 110-річчя освячення Свято-Покровського собору видано фотобуклет, який розповідає про його історію та сьогодення. У 1937 році цей собор був повністю зруйнований, але з волі Божої десять років тому було відкрито новозбудований собор, перше богослужіння в якому відбулося 14 жовтня 1996 року.
Прес-служба Кіровоградської єпархії

16.10.2006. САРНИ. Настоятель Свято-Миколаївського храму відзначив свій 60-літній ювілей
З молитвами зустріли парафіяни Свято-Миколаївського храму села Тріскіно Сарненського району архієпископа Сарненського і Поліського Анатолія, котрий прибув сюди для звершення Божественної літургії на честь 60-ліття настоятеля храму протоієрея Василя Токара. У своєму вітальному слові керуючий єпархією висловив настоятелю подяку за пастирський труд, побажав йому сил у подальшому служінні Святій Церкві та вручив ювіляру грамоту.

16.10.2006. РІВНЕ. Покровський храм села Підлужжя відзначив престольне свято та свій 80-річний ювілей
Жителі села Підлужжя Дубнівського району втратили сільський храм після Першої світової війни. Та вже в далекому 1926 році вони завершили будівництво нового Покровського храму. За вісімдесят років він пережив жахи Великої Вітчизняної війни, часи атеїстичної пропаганди, сучасні церковні розколи, але не закривався і не був захоплений розкольниками. До ювілею парафіяни храму разом зі своїм настоятелем Олександром Єгоровим провели зовнішній ремонт, облаштували територію.
На престольне ювілейне свято до Покровського храму прибув архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій, який звершив у ньому Божественну Літургію та святковий молебень. Також архієпископ Варфоломій освятив храм після зовнішнього ремонту і подякував настоятелю та парафіянам за турботу про сільську святиню. Тримаючи слово, настоятель храму протоієрей Олександр Єгоров подякував архієпископу Варфоломію за звершене богослужіння та слова повчання. Владика став першим архієреєм, який відвідав храм і звершив у ньому богослужіння.

16.10.2006. САРНИ. Архієпископ Анатолій освятив іконостас Свято-Введенського храму
Архієпископ Сарненський і Поліський Анатолій звершив Божественну літургію у Свято-Введенському храмі села Лінчин Березнівського району. За богослужінням владика освятив новий іконостас, котрий став прикрасою храму. Керуючий єпархією висловив особливу подяку настоятелю священику Михайлу Мушину за його ініціативу та проведену роботу по розпису іконостасу і храму.

16.10.2006. ХУСТ. Архієпископ Іоанн відвідав Свято-Вознесенський храм, якому виповнилось 100 років
Архієпископ Хустський и Виноградівський Іоанн відвідав найвіддаленіший куточок Хустської єпархії – село Голятин Міжгірського району, де в Вознесенському храмі очолив Літургію. До речі, це перша архієрейську Літургія у храмі з дня його заснування.
Саме в цей день Вознесенська парафія відзначила 100-річчя з дня закладки храму, а громада села – 470-річчя з дня започаткування села. По завершенні богослужіння архієпископ Іоанн привітав усіх зі святом, побажав сельчанам стійкості у вірі, молитовного предстательства святих угодників та преподав архіпастирське благословення.

17.10.2006. ДНЕПРОПЕТРОВСК. Митрополит Ириней освятил звонницу и колокола Покровского храма
Митрополит Днепропетровский и Павлоградский Ириней совершил Божественную литургию в Покровском храме села Орловщина Новомосковского района. Ему сослужили благочинный Новомосковского округа протоиерей Владимир Цешковский и духовенство благочиния. За богослужением молились и представители районные власти: глава Новомосковской госадминистрации Игорь Гуртовой и председатель сельского совета Василий Белый.
Затем был совершен крестный ход, во время, которого владыка освятил колокола и новую звонницу, построенную мастерами «Днепростроя». От имени Предстоятеля УПЦ Блаженнейшего Митрополита Владимира митрополит Ириней удостоил генерального директора «Днепростроя» Виталия Залунина ордена равноапостольного князя Владимира III степени.

17.10.2006. ВІННИЦЯ. У Шаргородському Свято-Миколаївському монастирі відбулося архієрейське богослужіння
Митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Макарій у співслужінні єпископа Шаргородського Пантелеімона звершив Божественну літургію у Свято-Миколаївському чоловічому монастирі, що у місті Шаргород. Владика Макарій привітав намісника обителі ігумена Кіпріана (Корпанюка) з днем тезоіменитства і з 55-річним ювілеєм. За заслуги перед Українською Православною Церквою її Предстоятель Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир удостоїв ігумена Кіпріана ордена святого рівноапостольного князя Володимира ІІІ ступеня. Митрополит Макарій вручив імениннику цю високу нагороду з побажаннями Божого благословення на подальшу плідну працю по розбудові обителі. Після богослужіння владики оглянули храмові будівлі монастиря і позитивно оцінили обсяг ремонтних та відновлювальних робіт, проведених за минуле літо. Крім того, ігумен Кіпріан ознайомив митрополита Макарія і єпископа Пантелеімона з місіонерською та просвітницькою діяльністю обителі і, зокрема, поділився планами участі у церковних заходах дитячого ансамблю дзвонарів “Дзвони Поділля”, який діє при Свято-Миколаївському монастирі.
Прес-служба Вінницької єпархії

17.10.2006. УЖГОРОД. Освячено престол та іконостас Свято-Покровського храму
Епископ Мукачівський і Ужгородський Агапіт служив Божественну літургію в Свято-Покровському храмі села Дуби Іршавського району і освятив престол та іконостас цього храму. Після Літургії єпископ Агапіт звершив хресний хід з читанням Євангелія, а затим виголосив проповідь з нагоди свята. У своєму слові архієрей, зокрема, підкреслив важливість храму в житті прихожан цього села, яке розташоване в гірській місцевості і знаходиться далеко від сусідніх населених пунктів. У зимовий період до нього можна добратись лише пішки через ліс. У селі нараховується всього 60 хат, населення – переважно старі люди, які вже не в змозі відвідувати храми в сусідніх селах. Тому за благословенням єпископа Агапіта було прийняте рішення про будівництво храму, який і було зведено за дуже короткий час. Владика відзначив архієрейськими грамотами церковну громаду та спонсорів, які брали участь в будівництві.

18.10.2006. ХЕРСОН. Освящены кресты для строящегося храма в Великой Лепетихе
Архиепископ Херсонский и Таврический Ионафан освятил кресты для строящегося Покровского храма в райцентре Великая Лепетиха. После освящения они были водружены на купола храма. В церемонии принял участие народный депутат Украины Юрий Богуцкий.

18.10.2006. КІРОВОГРАД. У Олександрії відкрито меморіальну дошку на честь відомого краєзнавця протоієрея Василія Никифорова
Урочисто відкрито меморіальну дошку на честь колишнього настоятеля Свято-Успенського собору міста покійного протоієрея Василія Никифорова, якого називають старійшиною краєзнавства регіону. Пам’ятна дошка прикріплена на стіні олександрійського Свято-Покровського кафедрального собору.
Священнослужитель Василій Никифоров був викладачем Закону Божого у жіночій профгімназії, брав активну участь у громадському житті міста, багато працював в архівах, зустрічався з відомими людьми, мав чимало почесних титулів у галузях історії та археології. 105 років тому він видав книгу «Материалы к истории возникновения церквей в Александрийском уезде Херсонской губернии», яка і понині є безцінним історичним джерелом до вивчення церковного життя та історії краю. Освячення меморіальної дошки, за благословенням єпископа Кіровоградського і Олександрійського Пантелеімона, звершив настоятель Свято-Покровського кафедрального собору протоієрей Анатолій Яблонський.
Прес-служба Кіровоградської єпархії

18.10.2006. КІРОВОГРАД. У селі Несватковому освячено місце під забудову нового храму
За благословенням єпископа Кіровоградською і Олександрійського Пантелеімона секретар єпархії протоієрей Петро Сидора освятив місце під забудову Свято-Покровського храму у селі Несватковому Олександрійського району, де нині проживають переселенці із Чорнобильської зони.
На освяченні були присутні керівники райдержадміністрації, районної та сільської рад, представники громадських організацій, підприємці, які виступають спонсорами будівництва храму, та представники Кіровоградського земляцтва з Києва.
Прес-служба Кіровоградської єпархії

19.10.2006. ПОЛТАВА. Освячено хрест на місці будівництва Свято-Покровської церкви у селі Водяна Балка
За благословенням архієпископа Полтавського і Кременчуцького Филипа благочинний Диканько-Шишацького округу протоієрей Богдан Брянчик у співслужінні духовенства благочиння освятив хрест на місці будівництва Свято-Покровської церкви у селі Водяна Балка Диканського району. На урочистій відправі були присутні голова районної державної адміністрації Любов Лелюк, керівники села та місцевих підприємств.
Покровську церкву, яка існувала в селі, було зруйновано в роки войовничого атеїзму. Поки що громада відправляє богослужіння у пристосованому приміщенні колишнього сільськогосподарського магазину, але у планах — побудова типового храму. Покровська церква стане центром храмового комплексу, до якого увійдуть дзвіниця, приміщення для недільної школи, хрестильня та бібліотека, колодязь.
Благодійником будівництва виступатиме Полтавський обласний благодійний фонд «Вікторія» (керівник — Ірина Бойко).
Прес-служба Полтавської єпархії

19.10.2006. САРНИ. У місті Березне буде побудовано новий храм
Архієпископ Сарненський і Поліський Анатолій відвідав Свято-Миколаївський храм міста Березне. По завершенні Божественної літургії владика звернувся до парафіян зі словом євангельської проповіді та закликав усіх присутніх пройти хресним ходом до виділеної міськрадою ділянки. Там відбулось освячення місця під забудову храму на честь Святої Тройці.
Після богослужбового чину архієпископ Анатолій звернувся і висловив сподівання на швидку побудову храму, котрий стане місцем молитви для вірних, а для міста – окрасою.

20.10.2006. ЛУЦЬК. Відбулася зустріч випускників Волинської духовної семінарії 2001 року
З цієї нагоди у Свято-Покровській церкві Луцька була відслужена Божественна літургія, яку очолив ректор Волинської духовної семінарії, керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Ніфонт. Окрім випускників, владиці Ніфонту співслужили почесний ректор ВДС протоієрей Петро Влодек та інспектор ВДС протоієрей Г. Шевчук.
На сьогоднішній день майже всі з тридцяти дев’яти випускників 2001 року прийняли священицький сан, багато з них закінчили вищі духовні навчальні заклади і працюють на благо Української Православної Церкви у різних її єпархіях. Владика Ніфонт привітав випускників, що зібралися у своїй альма-матер, і на згадку про зустріч подарував кожному з них копію ікони Божої Матері „Пантанасса”, яку не так давно було привезено зі Святої Гори Афон до Луцька.
Прес-служба Волинської єпархії

20.10.2006. ХАРКІВ. У селі Лигівка освячено новий храм
Чин освячення храму на честь Казанської ікони Божої Матері, що збудували у селі Лигівка Сахновщинського району, у спіслужінні духовенства благочиння очолив вікарій Харківської єпархії єпископ Ізюмський Онуфрій. Після освячення владика Онуфрій привітав парафіян і керівництво села з цією важливою подією, адже тепер село має храм, в якому будуть возноситися молитви за народ і державу. У свою чергу, адміністрація району нагородила владику Онуфрія почесною грамотою «За вагомий внесок в розвиток духовності Сахновщинського району та з нагоди освячення Свято-Казанського храму».
Прес-служба Харківської єпархії

21.10.2006. ЖИТОМИР. Состоялось общее собрание духовенства Житомирской епархии
20 октября под председательством епископа Житомирского и Новоград-Волынского Гурия в Спасо-Преображенском кафедральном соборе Житомира состоялось епархиальное собрание духовенства.
Владыка Гурий обратил особое внимание на участившиеся случаи ограбления церквей – за последние два месяца обворовано 10 храмов. В связи с этим правящий архиерей обратился с письмом к руководству УВД в Житомирской области.
Одним из вопросов собрания стал вопрос духовного образования священнослужителей епархии. Архипастырь призвал духовенство повышать свой образовательный уровень и обязал клириков, не имеющих духовного образования, к заочному обучению.
На собрании также были затронуты другие вопросы.

23.10.2006. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Архієпископ Хмельницький і Шепетівський Антоній освятив молитовний дім
Архієпископ Хмельницький і Шепетівський Антоній у співслужінні духовенства Полонського району освятив молитовний дім в ім’я святого апостола і євангеліста Іоанна. Більше п’ятнадцяти років у селі Адамів Полонського району пустувало приміщення, в якому знаходився дитячий садок. Церковна громада, яка не мала храму, звернулася до сільської ради з проханням передати їм це приміщення для будівництва храму. Питання вирішувалося довго, і врешті-решт його передали громаді Хмельницької єпархії УПЦ. Тепер будинок – місце для молитов.
По завершенні Літургії та хресного ходу владика звернувся до присутніх з архіпастирським словом. Він привітав усіх зі святом, нагадав життя і подвиги святого апостола Іоанна, побажав, щоб Господь молитвами апостола Іоанна укріпляв їх у православній вірі. За активну участь у церковному житті архієпископ Антоній нагородив благодійників храму архієрейськими грамотами.
Прес-служба Хмельницької єпархії

23.10.2006. ЛУЦЬК. Собор Всіх святих землі Волинської відзначив престольне свято
Напередодні свята духовенство та віруючі пройшли хресним ходом від Свято-Покровської церкви до храму Всіх святих землі Волинської.
У день свята, 23 жовтня, Божественну літургію у храмі очолили керуючий єпархією митрополит Волинський і Луцький Ніфонт, архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій, архієпископ Івано-Франківський і Коломийський Николай, архієпископ Миколаївський і Вознесенський Питирим, архієпископ Львівський і Галицький Августин, архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Симеон, архієпископ Почаївський Володимир, єпископ Білоцерківський і Богуславський Серафим, єпископ Мукачівський і Ужгородський Агапіт, єпископ Брестський і Кобринський Іоанн, єпископ Туровський і Мозирський Стефан і єпископ Хотинський Мелетій. Архіпастирям співслужили кілька десятків священиків. Вже стало традицією, що цього дня до церкви Всіх святих землі Волинської приходять не лише мешканці Луцька та Волинської області, а й жителі сусідніх областей, адже територія Волині колись охоплювала кілька областей сучасної України і частину території Білорусі. На свято також прибули викладачі Московського православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету.
Після хресного ходу і урочистого молебню архіпастирі привітали митрополита Ніфонта та православну громаду з престольним святом. Слова вітання від голови Волинської обласної облдержадміністрації Володимира Бондара передав його заступник Святослав Кравчук. До присутніх також звернувся депутат Верховної Ради України Анатолій Горбатюк.
Серед святкових заходів архієпископ Львівський і Галицький Августин вручив дипломи чотирьом випускникам Львівського філіалу Православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету. Троє з них уже носять священний сан і служать на благо Церкви Христової.
Прес-служба Волинської єпархії

23.10.2006. КІРОВОГРАД. У місті Світловодськ відкрився православний просвітницький центр імені святих Кирила і Мефодія
Епископ Кіровоградський і Олександрійський Пантелеімон відслужив чин освячення православного просвітницького центру імені рівноапостольних Кирила і Мефодія. Центр збудували в місті Світловодськ на території Свято-Покровського собору. Тут навчатимуться діти від восьми років. Крім навчальних класів, у просвітницькому центрі є кінозал, бібліотека, їдальня на 100 місць, кімната для дітей.
Протягом чотирьох років учні центру вивчатимуть біблійну історію, християнську етику і естетику, молитви, псалми, краєзнавство. Директор просвітницького центру – ієрей Віталій Коваленко.
За благословенням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, владика Пантелеімон вручив меценатам будівництва православного просвітницького центру та його будівельникам церковні нагороди.
Цього ж дня з нагоди відкриття просвітницького центру єпископ Кіровоградський і Олександрійський Пантелеімон, директор центру ієрей Віталій Коваленко та спонсор будівництва В. Козярчук влаштували прес-конференцію для журналістів.
Прес-служба Кіровоградської єпархії

24.10.2006. ХУСТ. Православні віруючі Закарпаття вшанували свого небесного покровителя
21 жовтня, віруючі Закарпаття святкували 5-річний ювілей від дня прославлення та канонізації свого небесного покровителя – преподобного Алексія Карпаторуського, сповідника.
У Свято-Миколаївській обителі, де покояться мощі преподобного, Божественну літургію очолив архієпископ Хустський і Виноградівський Іоанн. Після Літургії владика Іоанн відслужив молебень біля мощей угодника Божого. Богослужіння завершилось архіпастирським словом. Керуючий єпархією побажав усім міцного стояння у вірі православній, яку преподобний угодник відроджував на Карпатській землі, благодатних дарів Святого Духа та всесильної допомоги Божої.

24.10.2006. МУКАЧЕВЕ. Єпископ Мукачівський і Ужгородський Агапіт відвідав з архіпастирським візитом Свято-Троїцький храм у селі Колодне
Єпископ Мукачівський і Ужгородський Агапіт відслужив Божественну літургію в Свято-Троїцькому храмі села Колодне Іршавського району. Настоятель храму та церковна громада села запросили правлячого архієрея, оскільки в цьому храмі вже більше сорока років не служилась архієрейська літургія. Після Літургії відбувся хресний хід навколо храму з читанням Євангелія. По завершенні хресного ходу владика Агапіт виголосив проповідь. Він подякував жителям села, які залишаються вірними Православ’ю і змогли вистояти під тиском уніатів, подякував за запрошення і пообіцяв, що такі духовні зустрічі з селянами цього села стануть частішими.
Свято-Троїцький храм засновано у 1881 році, але будувався він багато років, адже за австро-угорського панування для православних це було важкою справою. Лише на початку 20 століття завершили справу. Розписав храм у 1941 році художник Юрій Бокош.
На початку 1990-х років, коли на Закарпатті відновився уніатських рух, почався тиск на православних з метою змусити їх перейти в унію. Таке випробування випало і на долю жителів села Колодне, але вони вистояли і залишись вірні Православ’ю.

24.10.2006. РІВНЕ. Освячено храм на честь святої рівноапостольної Марії Магдалини
Архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій прибув у село Бадівка Острозького району і освятив храм на честь святої рівноапостольної Марії Магдалини. Керуючий єпархією очолив і першу Божественну літургію у храмі. Село Бадівка невелике – всього біля ста дворів, але його жителі вирішили побудувати православну церкву. І хоча будівництво храму ще не завершене, але місцева громада мала велике бажання розпочати в новому храмі богослужіння.
На свято відкриття нового храму прибули віруючі з Бадівки та сусідніх сіл і серед них – представники місцевої і районної влади.

24.10.2006. ХАРКІВ. Освячено відреставрований Свято-Покровський храм
Відбулося освячення храму в селі Пархомівка Краснокутського району Харківської області. Вікарій Харківської єпархії єпископ Ізюмський Онуфрій освятив престол і відслужив Божественну літургію у відбудованому храмі. Свято-Покровський храм, якому в цьому році виповнилося 198 років, відреставрований за ініціативи настоятеля священика Миколая Марусяка.
Після святкового богослужіння владика Онуфрій і духовенство відвідали місцевий художній музей. Хоча музей розташовується не в обласному, і навіть не в районному центрі, та він має національне значення. В експозиції музею – ікони XVII-XVIII століть, оригінальні малюнки Т. Шевченка, Шишкіна, інших відомих митців. Особливе місце займають оригінали Пікассо і Рембрандта – подарунки Дрезденської картинної галереї і Ермітажу.
Цього ж дня єпископ Онуфрій відвідав Свято-Покровський храм у місті Богодухів, якому виповнилося 15 років з дня освячення.

25.10.2006. ХУСТ. Освячено престол новозбудованого храму на честь ікони Божої Матері “Несподівана Радість”
Архієпископ Хустський і Виноградівський Іоанн відвідав чоловічий монастир на честь ікони Божої Матері “Несподівана Радість”, що знайшов собі прихисток у мальовничому гірському куточку на Міжгірщині.
Архієпископ Іоанн освятив престол новозбудованого храму на честь ікони Божої Матері “Несподівана Радість”. Після святкової Літургії відбувся хресний хід навколо храму. По закінченні богослужбових відправ владика привітав усіх, хто цього дня поєднався у монастирській молитві, побажав стійкості у православній вірі, подякував благодійникам за допомогу у розбудові монастиря.
Також архієпископ Іоанн привітав намісника архімандрита Алексія (Бринчака) з днем Ангела і за благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира нагородив його орденом преподобного Нестора Літописця.

26.10.2006. ЖИТОМИР. Епископ Гурий совершил чин освящения накупольного креста для строящегося храма
Епископ Житомирский и Новоград-Волынский Гурий в сослужении духовенства Житомирского района освятил накупольный крест для храма Казанской иконы Божией Матери, который возводится в селе Тетеревка. Крест после общего поклонения был водружён на купол строящегося храма.
Правящий архиерей поздравил прихожан с этим радостным событием, пожелал им стойкости в вере, мудрости и терпения и выразил надежду на то, что в скором времени жители села будут возносить свои молитвы к Богу в новом храме.

27.10.2006. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Освячено Свято-Іоанно-Богословський храм
Після капітального ремонту освячено Свято-Іоанно-Богословський храм в селі Черепівка Хмельницького району. Чин освячення та Божественну літургію звершив архієпископ Хмельницький і Шепетівський Антоній. Після Літургії архіпастир привітав всіх присутніх зі святом Іверської ікони Божої Матері та звернувся до пастви з повчальним словом.
Прес-служба Хмельницької єпархії

30.10.2006. РІВНЕ. У Млинівському районі свячено Різдво-Богородичний храм
Архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій побував у Свято-Різдва Богородиці храмі, що у селі Велика Городниця Млинівськогоо району, освятив його після внутрішнього розпису та ремонту і звершив Божественну літургію і молебень з обходженням навколо храму.
Архієпископ Варфоломій подякував парафіянам, які на чолі зі своїм настоятелем звершили ремонт храму, а настоятеля храму протоієрея Петра Григорчука привітав з 50-річчям від дня народження і вручив високу нагороду від Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, – орден преподобного Нестора Літописця III ступеня.

31.10.2006. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Відбулися збори духовенства Володимир-Волинської єпархії
Традиційно, в останній понеділок жовтня відбулися загальні збори духовенства Володимир-Волинської єпархії.
У кафедральному соборі зібралося більше двохсот священнослужителів, які несуть свій послух у Володимир-Волинській єпархії. Спершу було звершено молебень на початок усякої доброї справи.
Робоче засідання відбулося в актовому залі місцевої школи мистецтв, що розташована поряд із собором. Очолив збори архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Симеон. У своїй доповіді керуючий єпархією підвів підсумки церковного життя за минулий рік. Зокрема, архієпископ Симеон відзначив, що протягом року він звершив 180 Божественних літургій, і на сьогодні в єпархії не залишилося жодного храму чи каплиці, які б він не відвідав і не правив у них богослужіння.
Духовний собор згадав сослужителів, які відійшли у вічність, всі присутні проспівали їм «Вічну пам’ять». Секретар єпархіального управління архімандрит Никодим (Горенко) ознайомив присутніх з результатами інспекторських перевірок парафій. Він відмітив настоятелів, які ревно проводять своє служіння, і закликав інших наслідувати приклад таких пастирів. Зібрання детально проаналізувало як позитивні, так і негативні моменти, які, на жаль, ще мають місце в житті єпархії. Владика ще раз закликав волинських священиків свято берегти Христове покликання і гідно виконувати свою місію – бути «сіллю землі» і «світлом світові».
Прес-служба Володимир-Волинської єпархії

04.11.2006. ЖИТОМИР. В Ружинском благочинии пребывал чудотворный образ Божией Матери «Всецарица»
3 ноября Свято-Троицкий храм села Белиловка Ружинского округа отметил свой 100-летний юбилей, а его настоятель протоиерей Михаил Маркевич – 25-летие своей священнической хиротонии. В этот день по благословению епископа Житомирского и Новоград-Волынского Гурия в Белиловку из Крестовоздвиженского храма города Винницы прибыл чтимый список чудотворной иконы Божией Матери «Всецарица».
Епископ Гурий в сослужении настоятеля храма протоиерея Михаила Маркевича и духовенства Ружинского округа совершил в храме Божественную литургию, по окончании которой возглавил молебен и крестное шествие вокруг храма с чудотворным образом Божией Матери.
За богослужением владыка Гурий вручил орден святого равноапостольного князя Владимира II степени настоятелю храма, благочинному Ружинского округа протоирею Михаилу Маркевичу – за заслуги перед Украинской Православной Церковью и в связи с 25-летним юбилеем пастырского служения.
4 ноября чтимую икону Божией Матери «Всецарица» перевезли в ружинский храм Святой великомученицы Параскевы Пятницы. Настоятель храма священник Владимир Брынзюк отслужил водосвятный молебен с акафистом чудотворному образу, после чего все молящиеся приложились к иконе Божией Матери «Всецарица». Священник от лица духовенства и верующих поблагодарил сопровождающих чудотворный образ за возможность помолиться и приложиться к святыне. Затем образ Божией Матери «Всецарица» отбыл в Винницу.

04.11.2006. СИМФЕРОПОЛЬ. Прошел четырехдневный крестный ход с Казанской иконой Божией Матери
По благословению митрополита Симферопольского и Крымского Лазаря 1 ноября в Крыму начался четырехдневный крестный ход с Казанской иконой Божией Матери из Топловского Свято-Параскевского женского монастыря в Феодосию. В торжественном перенесении Казанской иконы Божией Матери принимают участие многочисленные паломники из разных регионов Крыма. По пути следования совершались литургии в Старом Крыму и селе Насыпном. Феодосийцы встретили крестный ход у поклонного креста.
Как известно, Казанская икона была пожертвована Топловской обители графом Николаем Гейденом, бывшим старостой петербургского Казанского собора, как семейная реликвия – в память чудесного спасения императора Александра III и его семьи на станции «Борки» 17 октября 1888 года. Благочестивый граф пожелал, чтобы каждый год икону крестным ходом переносили в Казанский храм Феодосии, что и стало традицией, но после 1917 года было предано забвению.
Православие.RU

03.11.2006. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Єпархія привітала свого архіпастиря з днем народження
Архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Симеон святкує день народження. Цього морозного осіннього ранку до Свято-Успенського кафедрального собору прийшли православні волиняни, щоб привітати свого архіпастиря. Божественну літургію владика Симеон відправив у співслужінні духовенства єпархії. Після богослужіння владику вітали священнослужителі, представники влади, прихожани. Секретар єпархіального управління у вітальному слові подякував архіпастирю за мудре керівництво та батьківську опіку. Міський голова Володимира-Волинського П. Саганюк відзначив невтомну енергію архієпископа Симеона в утвердженні духовних засад у суспільстві.
Весело і по-дитячому безпосередньо поздоровляли владику учні недільної школи. У свою чергу, керуючий єпархією подякував волинській пастві за щирість, розуміння і любов. За словами архієпископа Симеона, підтримка і молитви віруючих допомагають йому нести церковне служіння.

03.11.2006. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Вийшов з друку черговий номер журналу «Наша церква»
Журнал видається за благословенням архієпископа Володимир-Волинського і Ковельського Симеона і цього року був удостоєний відзнаки Предстоятеля УПЦ як кращий єпархіальний журнал.
Відкриває листопадовий номер велика публікація про визначну пам’ятку візантійського іконопису, одну з найбільш шанованих реліквій Київської Русі – Холмську ікону Пресвятої Богородиці. Через бурі лихоліть цей святий образ дійшов до нас. Він вважався назавжди втраченим, але за Промислом Божим знову явився для втіхи християн.
«Чудесне повернення Холмської ікони, – пише авторка Олена Романюк, – стало не тільки відкриттям і явищем в культурному житті, але, в першу чергу, надзвичайно значимою подією в духовному житті християн всіх конфесій».
У рубриці «православний лікнеп» подається стаття волинського священика Вадима Семчука «Істина: проблеми сприйняття». У ній автор аналізує різні бачення сучасних церковних проблем та показує унікальність істинної Церкви, на відміну від чисельних розколів і сект.
Кілька матеріалів розповідають про чільні події церковного життя на Волині.
Цікавою є стаття «Продавці мрій», де йдеться про сектантську сутність комерційних організацій, що працюють за принципом багаторівневого мережевого маркетингу (MLM). Ці компанії, дуже поширені сьогодні, спеціалісти класифікують як комерційні культи.
До уваги читачів пропонується також літературний нарис про останні години життя великого сина Волині – священномученика Арсенія Мацієвича, митрополита Ростовського, який віддав своє життя за віру, Церкву і правду.

06.11.2006. МУКАЧЕВЕ. Єпископ Агапіт очолив Божественну літургію в Свято-Миколаївському монастирі
Єпископ Мукачівський і Ужгородський Агапіт очолив Божественну літургію в Свято-Миколаївському жіночому монастирі міста Мукачеве. Владиці Агапіту співслужили єпископ Південно-Сахалінський і Курильський Даниїл, духовенство монастиря. Після Літургії владики виголосили проповіді, в яких, зокрема, підкреслили важливість духовного єднання між канонічними Церквами.

06.11.2006. ДНЕПРОПЕТРОВСК. В городе почтили Казанскую икону Божией Матери
В нынешнем году исполнилось 220 лет со дня открытия первого храма в Екатеринославе. Храм был освящен в честь Казанской иконы Божьей Матери. В этом году верующие вспоминают и скорбную дату – 70 лет назад был варварски разрушен один из красивейших храмов города – Вознесенский, именуемый в народе Казанской церковью.
4 ноября, в день празднования Казанской иконы Божьей Матери, в главном храме города — Свято-Троицком кафедральном соборе — собрались городское духовенство и верующие, чтобы в престольный день одного из соборных приделов вознести свои молитвы к Пресвятой Богородице. Божественную литургию возглавил митрополит Днепропетровский и Павлоградский Ириней. Икона Божьей Матери «Казанская» была главной святыней Вознесенского храма, разрушенного в середине 30-х годов ХХ века. В годы гонений она была перенесена в Свято-Троицкий кафедральный собор, правый придел которого освящен в ее честь, здесь икона и находится.

07.11.2006. ТУЛЬЧИН. Освящен Покровский храм
Чин освящения православного храма в честь Покровы Божией Матери в селе Городище Песчанского района в сослужении духовенства Песчанского округа совершил епископ Тульчинский и Брацлавский Ипполит.
Владыка наградил руководителя местного сельскохозяйственно-фермерского объединения В. Шевчука орденом равноапостольного князя Владимира, которого он удостоен по благословению Предстоятеля УПЦ Митрополита Киевского и всея Украины Владимира.
Информационный отдел Тульчинской епархии

07.11.2006. ТЕРНОПІЛЬ. Архієпископ Тернопільський і Кременецький Сергій привіз із Греції ікону „Собор архангелів”, написану ченцями Афонського монастиря
За словами архієпископа Тернопільського і Кременецького Сергія, ікони, привезені зі святих місць, мають особливу силу. Владика Сергій вже привозив ікони, написані для вірян Тернопільщини. Це були копія Іверської Божої Матері Всецариці, чудодійний образ „Пантанасса”, дві ікони Спасителя та цілителя Пантелеймона. Нині до тернопільського храму святих Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії прибула ікона „Собор архангелів”.
Укрінформ

07.11.2006. ЛУГАНСК. В Алчевске прошёл фестиваль духовной музыки, посвященный 10-летию Духовного училища
В 1996 году по благословению митрополита Луганского и Старобельского Иоаникия в Алчевске при Свято-Никольском храме стараниями его настоятеля, а затем ректора училища протоиерея Александра Устименко были основаны епархиальные курсы, призванные помочь новопосвящённым священникам получить азы богословского образования. В 1999 году пастырские курсы были реорганизованы в духовное училище. Наряду с катехизисом, литургикой, догматикой и другими профилирующими дисциплинами, воспитанники изучают психологию, греческий и английский языки, литературу и церковное искусство.
2 ноября в Алчевске состоялся фестиваль духовной музыки, посвящённый 10-летнему юбилею Алчевского духовного училища. Мероприятие прошло в зале ДК «Металлург». На сцене выступили самодеятельные хоры алчевских Свято-Покровского, Свято-Никольского, Свято-Георгиевского храмов, братский хор Алчевского духовного училища. Вслед за алчевцами выступили хористы из других городов и посёлков Луганщины, Харькова, Донецка, Луцка — всего 16 хоровых коллективов. В их числе и победитель многих творческих конкурсов и фестивалей – архиерейский хор Свято-Петропавловского собора Луганской епархии под управлением Наталии Денисовой. Звучали духовные произведения, а также украинские и русские народные песни. «Мы привезли на фестиваль величественный гимн святому равноапостольному князю Владимиру, текст которого нашли в древней книге, которую мне подарила одна женщина преклонных лет, — рассказывает регент хора «Воздвиження» луганского Свято-Владимирского собора Светлана Светличная. — После аранжировки произведения мы выучили текст и впервые исполнили гимн во время недавней встречи в Луганске Блаженнейшего Митрополита Владимира».
CityNews

07.11.2006. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. У селі Ружичанка освячено Свято-Миколаївський храм
У день святкування Казанської ікони Божої матері, жителі села Ружичанка Хмельницького району сердечно зустрічали свого архіпастиря, який прибув, щоб освятити Свято-Миколаївський храм. Архієпископ Хмельницький і Шепетівського Антоній привітав усіх присутніх зі святом Казанської ікони Божої Матері і побажав, щоб молитвами Пресвятої Богородиці благодать Божа перебувала з усіма, хто молиться Їй, звертається до Неї зі своїми радостями та скорботами.
Владика Антоній сердечно подякував владу села за розуміння проблем Церкви та спільну працю по відродженню духовності регіону і нагородив архієрейськими грамотами тих, хто долучився до відродження Свято-Миколаївського храму.
Прес-служба Хмельницької єпархії

08.11.2006. ЧЕРКАСИ. Архієпископ Софроній освятив новозбудований Свято-Михайлівський храм
Архієпископ Черкаський і Канівський Софроній звершив чин освячення Свято-Михайлівського храму і правив у ньому першу Божественну літургію. Храм збудували у смт Драбів. На свято прибуло також духовенство Драбівського благочиння.
По закінченні Літургії архієпископ Софроній привітав парафіян, побажав їм любити свій храм, свою землю, свою державу. Благодійникам він вручив почесні нагороди.

08.11.2006. КИЕВ. Студенты Киевских духовных школ приложились к мощам преподобного Нестора Летописца
День памяти преподобного Нестора Летописца – 9 ноября – является престольным праздником Киевских духовных академии и семинарии. По сложившейся традиции, накануне праздника в Дальних пещерах Свято-Успенской Киево-Печерской Лавры, где покоятся мощи святого, учащиеся духовных школ молятся своему небесному покровителю. Преподаватель КДАиС архимандрит Никодим (Барановский) отслужил молебен у раки преподобного. После молебна воспитанники семинарии и студенты академии приложились к мощам летописца.

09.11.2006. ПОЛТАВА. У день пам’яті преподобного Нестора Літописця Місіонерське духовне училище в місті Комсомольську відзначило актовий день
На свято небесного покровителя духовної школи збираються викладачі, вихованці і випускники минулих років. По-особливому в цей день лунає прохання єктенії „о всех, зде начальствующих, учащих и учащихся, и о всех, зде поучившихся”.
За благословенням архієпископа Полтавського і Кременчуцького Филипа Божественну літургію у Свято-Миколаївському соборі міста Комсомольська очолив протоієрей Георгій Звєрєв. Йому співслужили 12 священиків, диякони — викладачі МДУ та випускники в священному сані.
Традиційно актовий день стає загальноміським святом.
До цієї дати у виставковій залі було відкрито персональну виставку художника Володимира Кривого „Прийдіте, поклонімося…”. Він багато років досліджує історію церков України. У своїх полотнах майстер пензля відтворює за старовинними фото та малюнками зовнішній вигляд храмів, які були зруйновані. На сорока полотнах, представлених на виставці, – храми, які були світильниками духовності й осередками просвіти та Полтавщині, та в роки войовничого атеїзму знищені богоборцями. Першу екскурсію виставкою провів завідувач місіонерсько-катехизаторським відділенням училища протоієрей Євгеній Паламар. На відкриття виставки були запрошені міський голова Комсомольська Олександр Попов, керівники закладів культури. Виставка триватиме кілька тижнів. Екскурсії проводитимуть викладачі та вихованці Духовного училища.

10.11.2006. ТУЛЬЧИН. Освящен храм в честь Архистратига Божьего Михаила
Чин освящения новопостроенного храма в честь Архистратига Божьего Михаила в селе Кумоновка Козятинского благочиния возглавил епископ Тульчинский и Брацлавский Ипполит. По окончании богослужения владыка Ипполит обратился к присутствующим с проповедью, в которой отметил большое значение храма в духовном возрождении православных традиций. Он поблагодарил настоятеля и всех потрудившихся в деле строительства новой святыни и призвал на всех Божье благословение.
Информационный отдел Тульчинской епархии

10.11.2006. БІЛА ЦЕРКВА. Єпископ Білоцерківський і Богуславський Серафим з архіпастирським візитом відвідав місто Богуслав
10 листопада, у день вшанування пам’яті мучениці Параскеви, єпископ Білоцерківський і Богуславський Серафим відвідав місто Богуслав. Віруючі богуславці відзначають день прославлення св. мц. Параскеви як друге храмове свято, адже вони зберігають пам’ять про те, що величний кам’яний собор на честь Святої Тройці було збудовано на місці древньої дерев’яної церкви Св. мц. Параскеви. У цей день Божественну літургію у соборі звершив єпископ Серафим у співслужінні єпархіального духовенства. Серед прихожан на Літургії були присутні голова Богуславської міської ради І. Ніконенко, директор Богуславської школи-гімназії №1 К. Івченко та ін.
Прес-служба Білоцерківської єпархії

10.11.2006. ТУЛЬЧИН. Совершен крестный ход к месту постройки нового храма
В райцентре Песчаное состоялся крестный ход к месту строительства Свято-Успенского храма. Торжественной шествие, в котором приняли участие духовенство и миряне Песчанского района, возглавил епископ Тульчинский и Брацлавский Ипполит. На месте строительства был отслужен молебен и произведена закладка капсулы с грамотой.
Информационный отдел Тульчинской епархии

10.11.2006. САРНИ. Архієпископ Анатолій освятив новий храм
Архієпископ Сарненський и Поліський Анатолій очолив чин освячення нового Благовіщенського храму в селі Будки-Сновидовицькі Рокитнівського району. У своїй проповіді архієпископ Анатолій висловив надію, що новозбудований храм об`єднає всіх віруючих села. Владика висловив подяку настоятелю Благовіщенської парафії протоієрею Леоніду Ющуку за ревне служіння і нагородив церковними нагородами будівничих.
Прес-служба Сарненської єпархії

13.1.2006. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. У селі Лозичне освячено храм на честь мц. Параскеви П’ятниці
11 листопада відбулося освячення новозбудованого храму на честь мц. Параскеви П’ятниці в селі Лозичне Шепетівського району. Освячення храму та першу святкову Божественну літургію у ньому звершив архієпископ Хмельницький і Шепетівський Антоній. Після Божественної літургії та хресного ходу навколо храму владика Антоній звернувся до пастви зі словами привітання. Найактивніших меценатів будівництва храму владика відзначив архієрейськими грамотами, а всіх присутніх поблагословив іконками мц. Параскеви.
Прес-служба Хмельницької єпархії

13.11.2006. БІЛА ЦЕРКВА. На міські педагогічні читання були запрошені священики
У школах міста пройшли педагогічні читання, на які були запрошені священики Білоцерківської єпархії. Зокрема, на зустріч з педагогами і учнями міської гімназії №1 був запрошений настоятель храму Свт. Луки (Войно-Ясенецького) протоієрей Володимир Фадєєв. У своєму зверненні до вчителів священик наголосив на тому, що головним завданням педагога є формування особистості дитини і розвиток її духовності. Помилкою сучасної школи є її зосередженість лише на високій якості знань, адже брак знань сучасна дитина може надолужити, а от виховати духовну особистість має лише вчитель.
Прес-служба Білоцерківської єпархії

13.11.2006. САРНИ. Архієпископ Анатолій освятив новозбудований храм
Архієпископ Сарненський і Поліський Анатолій освятив храм на честь святого великомученика Георгія Побідоносця, який збудували в селі Олександрове Зарічненського району. На церемонії освячення був присутній і голова Зарічненської райдержадміністрації Ю. Богданович. Він висловив подяку духовенству єпархії, парафіянам за сприяння та допомогу в будівництві храму. Найактивнішим парафіянам архієпископ Анатолій вручив благословенні грамоти.