Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.10.2006. КИЇВ. Українська Православна Церква та Українська Автокефальна Православна Церква продовжили діалог щодо відновлення єдності Православ’я в Україні

Згідно з рішеннями Священного Синоду Української Православної Церкви та Архієрейського собору УАПЦ, в приміщенні Відділу зовнішніх Церковних зв’язків УПЦ відбулась чергова робоча зустріч комісій по діалогу з відновлення єдності Православ’я в Україні.
В роботі комісії під УПЦ взяли участь архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, керуючий справами УПЦ; протоієрей Микола Забуга, ректор КДА і С, голова Відділу зовнішніх Церковних звязків та архімандрит Іоасаф, викладач КДА і С.
Члени комісії обмінялися думками щодо церковної ситуації в Україні. Під час робочої зустрічі було звернуто увагу на взаємовідносини вірних на парафіяльному рівні. З цього приводу було висловлено побажання щодо більш толерантного ставлення парафіян один до одного в дусі християнської любові. Сторони закликали свої пастви до взаємоповаги традицій своїх церков, які склалися в історичному, побутовому та соціальному аспектах. Також члени комісій обговорили питання подальшої роботи.
Представник УАПЦ, митрополит Івано-Франківський Андрій (Абрамчук), коментуючи подію, сказав: “Перемовини відбувалися досить конструктивно, в християнській любові, в злагоді. Один одного ми розуміли. В минулому було багато помилок, і сьогодні, відновлюючи діалог, надіємося, що наша мрія, щоб була єдина помісна Православна Церква, здійсниться. Звичайно, цей шлях не легкий. Він потребує поетапного здійсненння. Це торкається людських душ, і починати, перш за все, потрібно на рівні парафій. Я думаю, що ми дійдемо до згоди.”
Керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан наголосив на основних аспектах проблеми: ”Я оцінюю цю зустріч дуже позитивно. Ми щиро і відверто поговорили по широкому колу питань і з’ясували, що їх не влаштовує, що нас не влаштовує. Прийняли рішення про продовження розпочатого діалогу у робочому порядку. Найголовніше — необхідно доопрацьовувати механізми досягнення єдності Православія. Перший крок сьогодні вже зроблено, і, не зважаючи на розбіжності,одноголосно було прийняте рішення про продовження діалогу”.