Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.10.2006. ОДЕСА. Блаженніший Митрополит Володимир освятив храм на честь святого мученика Віктора

Вранці 8 жовтня, у день пам’яті преподобного Сергія Радонезького, Предстоятель Української Православної Церкви прибув у смт. Авангард Одеської області. Тут він очолив урочистості з нагоди освячення храму святого мученика Віктора. Під передзвін біля входу в храмовий комплекс, що складається з церкви, дзвіниці, водосвятної каплиці та будинку недільної школи, Блаженнішого Митрополита Володимира зустрічали митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел, єпископ Білгород-Дністровський Олексій, священики Одеської єпархії та сотні віруючих.
Вручаючи традиційний коровай, з вітальним словом до Першосвятителя звернувся відомий одеський підприємець, на чиї кошти й був споруджений храм, — Віктор Добрянський, якому в цей день виповнилося 70 років. Він подякував Блаженнішому Владиці за увагу до одеситів і побажав міцного здоров’я та багатьох років життя на благо народу України.
Потім Предстоятель Української Православної Церкви звершив чин освячення престолу, в основу якого були закладені мощі Константинопольського Патріарха священномученика Григорія V. У новозбудованому храмі була відслужена перша Божественна літургія. Архіпастиреві співслужили митрополит Агафангел, єпископ Олексій, намісники одеських монастирів і священики єпархії.
У своїй проповіді після читання Євангелія Блаженніший Митрополит Володимир говорив про значимість молитви в житті кожної православної людини. «Серед багатьох дарунків, даних нам Богом, молитва посідає особливе місце, — сказав він. — Сам Господь наш Ісус Христос багато молився, молилися апостоли та святі. І всі ми повинні з вірою й сподіванням підносити свої молитви до Бога. Господь сам сказав: «По вірі вашій дано буде вам». І ми віримо в істинність нашого сподівання на Бога.
Навіть стихії підкоряються молитві вірних синів Божих. Бурхливе море за молитвою Мойсея розступилося і пропустило іудеїв, які йшли з єгипетського полону. За гарячими молитвами трьох отроків, кинутих у розпечену піч, відступила вогненна стихія, і вони подякували Богові. Навіть стихії підкоряються силі молитви».
Після богослужіння Предстоятель Української Православної Церкви подякував усім, хто доклав сил до спорудження цього чудового храмового комплексу, особливо відзначивши при цьому заслуги головного ктитора Віктора Добрянського.
Від імені жителів селища, співробітників колективів акціонерних товариств «Промринок 7-й кілометр» та «Авангард» Віктор Добрянський подякував Блаженнішому Митрополиту Володимиру за архіпастирський візит і розповів про історію спорудження храмового комплексу. «Намір побудувати храм визрівав у нашій родині давно, — поділився Віктор Леонтійович. — І ось 7 років тому, порадившись з рідними, ми вирішили скористатися своїми коштами, щоб втілити цей задум у життя. Одержавши на це благе починання благословення митрополита Одеського й Ізмаїльського Агафангела, ми приступили до справи. 2 травня 2000 року владика освятив місце під будівництво храму. Але тоді ми ще не думали, що тут буде цілий комплекс будівель».
Згодом Добрянські вирішили побудувати не тільки церкву, а й дзвіницю, водосвятну каплицю, адміністративні та інші будівлі, необхідні для нормальної життєдіяльності храму. «Це було нелегко, але ми завжди відчували підтримку митрополита Агафангела, якого ми можемо назвати другом нашої родини. Завдяки його мудрим порадам ми подолали безліч перешкод на цьому шляху», — зазначив Віктор Леонтійович.
Прес-служба Одеської єпархії