Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.10.2006. КИЇВ. Всеукраїнська Рада Церков вважає за необхідність прийняття Закону “Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України” щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів”

Всеукраїнська Рада Церков направила звернення до голови Верховної Ради, лідерів парламентських фракцій та Кабінету Міністрів з проханням підтримати проект Закону “Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України” щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів”
Зазначений законопроект (реєстр. № 2020, автор – народній депутат В. Стретович.) має забезпечити на законодавчому рівні право батьків надавати своїм дітям освіту, яка б відповідала їхньому світогляду і переконанням. Відповідне право передбачено Конституцією України, частиною третьою статті 3 Закону України “Про свободу совісті і релігійні організації”, а також закріплюється у частині четвертій статті 18 Міжнародного Пакту про громадянські і політичні права, до якого приєдналась Україна. Механізм реалізації цього права передбачає надання права релігійним організаціям створювати нарівні з іншими приватними особами та неприбутковими організаціями навчальні заклади різних форм і рівнів акредитації, зокрема, дошкільні, загальні середні та вищі навчальні заклади.
У зверненні, зокрема, зазначається, що «необхідність надання релігійним організаціям права на заснування навчальних закладів різних форм і рівнів акредитації тісно пов’язана з наочною потребою виховання в Україні високоморальних і духовних громадян, які б мали у собі внутрішню силу для боротьби з негативним впливом насилля, жорстокості, безвідповідальності, алкоголізму та наркоманії». Члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій відзначають, що духовно-моральне виховання поряд з дотриманням стандартів державної освіти у навчальних закладах, створених релігійними організаціями, не порушує конституційний принцип “відділення державної школи від церкви”.
Зазначений проект Закону “Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України” щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів найближчим часом планується до попереднього розгляду у Верховній Раді України – у комітетах з питань науки і освіти та за питань культури і духовності.
”Громадський простір”