Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

31.08.2006. КИЇВ. Релігійні організації матимуть право засновувати навчальні заклади

30 серпня 2006 року у Верховній Раді України зареєстровано законопроект “Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України” щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів (реєстр. № 2020, автор – народний депутат Стретович В.М., фракція «Наша Україна», партія Християнсько-Демократичний Союз).
Проект Закону передбачає визнання релігійних організацій суб’єктами права заснування навчальних закладів різних форм і рівнів акредитації, зокрема, дошкільних, загальних середніх і вищих навчальних закладів.
Як зазначено у пояснювальній записці, законопроект спрямований законодавчо забезпечити право віруючих батьків надавати своїм дітям позашкільну, загальну середню чи вищу освіту, яка б відповідала їхньому світогляду і релігійним переконанням. Відповідне право передбачено Конституцією України, частиною третьою статті 3 Закону України “Про свободу совісті і релігійні організації”, а також закріплюється у частині четвертій статті 18 Міжнародного Пакту про громадянські і політичні права, до якого приєдналась Україна.
На думку автора законопроекту, ці законодавчі зміни сприятимуть зміцненню моральних і духовних цінностей у підростаючого покоління, прищепленню толерантного і гуманного відношення до інших, пропаганди здорового способу життя, а також дозволить запобігати руйнівному впливу алкоголізму, наркоманії, насилля і жорстокості, яким оточені в нинішній час підлітки та молодь.
Нагадаємо, що про необхідність зазначених змін було наголошено у зверненнях Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до Президента України та до керівників депутатських фракцій у Верховній Раді України від 02.06.2006 р., а також у підсумковому документі Міжнародного науково-практичного семінару «Законодавство України про освіту і Церква» (19-20 січня 2006 р., м. Київ).
“Громадський простір”