Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.08.2006. КИЇВ. У міському Будинку вчителя відбулась презентація підручника для першокласників з християнської етики “Дорога добра”

У конференції та презентації книги взяли участь глава православного педагогічного товариства протоієрей Анатолій Затовський, перший заступник міського голови з гуманітарних питань Віталій Журавський, представники громадськості та столичні педагоги. Отець Анатолій презентував нове видання для першокласників, ознайомивши присутніх зі змістом та лейтмотивом підручника. “Майбутнє України безпосередньо залежить від збереження і відтворення традиційних християнських моральних цінностей, ідеалів добра і любові, – зазначив голова педагогічного товариства, – зазнавши в минулому величезних духовних і національних втрат, українське суспільство потребує духовного і морального відродження, яке неможливе без запровадження християнських цінностей в систему світської освіти”. Після презентації відбулась дискусія з приводу нового предмету. Пан Журавський підкреслив, що ця ініціатива київської мерії повністю відповідає європейському стандарту освіти та виховання, і якщо Україна намагається приєднатися до європейської спільноти, то повинна відповідати всім європейським чинникам. “У німецьких школах викладається Закон Божий в суто католицькому варіанті, а в Румунії, Болгарії в православному, навіть з обрядовими тонкощами. – зазначив Віталій Станіславович. – Наш підручник позбавлений будь-якої конфесійної приналежності,– не дивлячись на те, що Україна є православною державою, тому що ми врахували той факт, що Україна довгий час перебувала в умовах атеїстичного виховання. Але предмет “Християнська етика” є першим кроком до відродження споконвічних християнських цінностей та традицій нашого народу”.
Разом з тим, стало відомо, що міністр освіти та науки Станіслав Ніколаєнко вважає, що Київ поспішив з введенням для першокласників нового предмету. Про це повідомило агентство “Лігабізнесінформ”. За державним стандартам учбового плану, християнської етики в 1 класі бути не повинно. Зокрема, Міносвіти рекомендує вводити в школах цей курс не раніше 5-6 класу. “Цю новацію ввело Київське міське управління освіти”, – сказав пан міністр. С. Ніколаєнко впевнений, що цей крок можна назвати експериментальним, але він є поспішним. “Я вважаю, що це експеримент. Я вважаю, що кияни трошки поспішили, треба було обережніше це робити. Ви знаєте, що можна непідготовленими діями знищити добру ідею”, – сказав він. За словами Ніколаєнко, Міносвіти повернеться до цього питання найближчим часом, оскільки введення християнської етики для першого класу є “сирим питанням”.