Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.08.2006. УЖГОРОД. Відбулось храмове свято академічної церкви

У день свята Преображення Господнього єпископ Мукачівський і Ужгородський Агапіт очолив святкову літургію у Свято-Преображенському храмі міста. Після богослужіння владика освятив плоди, принесені віруючими, і звершив хресний хід навколо церкви з читанням Євангелія. Архієрей виголосив проповідь з нагоди престольного свята та привітав жителів міста з храмовим днем. У святкових заходах взяло участь духовенство Ужгородського благочиння, а також чисельні студенти Української ужгородської богословської академії.
За місцевими переказами, на цьому святому місці перший Свято-Преображенський храм згадується ще наприкінці ХІ століття. Святиня протягом історії декілька разів перебудовувалася і руйнувалася у роки лихоліть. Остання відбудова церкви була проведена у 1991 році під керівництвом протоієрея Іоанна Моланича. У 1992 році на неї почали претендувати греко-католики, і за сприянням органів місцевої влади храм декілька разів храм зазнавав погромів (ламалися вікна і двері, блокувався доступ вірних), але святиню вдалося відстояти.
Нині це академічний храм Української ужгородської богословської академії (УУБА), де проходять богослужбову практику майбутні священнослужителі. Настоятель парафії священик Іоан Моланич, як один з найстаріших кліриків єпархії, є духівником навчального закладу. Греко-католицька громада, яка претендувала на храм, відправляє богослужіння на вулиці, хоча вже 15 років тому їй виділено місце під побудову власного храму.
Прес-служба Мукачівської єпархії