Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.08.2006. КИЇВ. Виповнилося 425 років від дня появи на світ Острозької Біблії

Острозька Біблія є першою друкованою Біблією, створеною на замовлення князя Острозького ченцями та першодрукарем Іваном Федоровим загальним накладом півтори тисячі примірників. Нині у різних куточках світу кількість оригіналів менша від трьохсот. В Україні їх лишилось лише кілька примірників.
Саме завдяки Острозькій Біблії у Луцькій вежі Острога ось уже 20 років існує чудовий Музей книги, перевершити який за експонатами може хіба що музей у Києво-Печерській Лаврі.
Урочистості з приводу 425-річчя Острозької Біблії перенесені на осінь. До того часу у Національному університеті «Острозька академія» мають завершити оформлення нової бібліотеки. У сучасному овальному приміщенні, котре має бути оснащене трьомастами комп’ютерами, в он-лайновому режимі можна буде слухати і дивитись лекції відомих науковців, котрі проходитимуть за тисячі кілометрів від українського Острога. Однак найціннішим експонатом і гордістю Академії буде семикілограмовий фоліант – Острозька Біблія церковнослов’янською та українською мовами. На святкування очікують Президента України.
“Радіо Свобода”